Acasa InternationalExterne Emmanuel Macron se întâlnește azi cu Vladimir Putin

Emmanuel Macron se întâlnește azi cu Vladimir Putin

scris de Misu Andrei
59 afisari

Președintele francez, Emmanuel Macron merge luni la Moscova și discută cu președintele Vladimir Putin, în timp ce cancelarul german Olaf Scholz face prima sa vizită la Casa Albă, ca să vorbească despre securitatea Europei cu Joe Biden, după care este așteptat, la rândul lui, în capitala rusă. Ambii lideri europeni, și Macron, și Scholz, vor face apoi o oprire la Kiev pentru a-i prezenta situația președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Începe o săptămână a unui adevărat festival diplomatic între Est și Vest, în contextul crizei din Ucraina, iar asta poate să fie o veste bună măcar din perspectiva principiului că armele tac, când diplomații vorbesc.

Cum s-a pregătit Macron pentru Moscova

Înainte să plece la Moscova, Emmanuel Macron a înroșit, cum se spunea cândva, firul de la telefon.

Președintele francez a discutat din nou la telefon, duminică seară, cu omologul său american, Joe Biden, cu care s-a consultat înainte de a se întâlni cu Vladimir Putin, a anunţat Preşedinţia Franţei. A fost o convorbire telefonică de 40 de minute, care s-a înscris într-o „logică de coordonare”, potrivit Palatului Elysee. Cei doi mai vorbiseră la telefon marţi, afirmându-și „sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei” şi conveniseră să rămână „în strâns contact” pe această problemă, potrivit Casei Albe. Și discuția de duminică dintre Macron și Biden s-a încheiat în aceeași notă – „au convenit să vorbească din nou, în curând”, a precizat Palatul Elysee.

În cursul weekendului, şeful statului francez a mai discutat cu premierul britanic, Boris Johnson, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi cu liderii celor trei ţări baltice, preşedintele lituanian, Gitana Nauseda, şi premierii leton, Krisjanis Karins, şi eston, Kaja Kallas.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult