Acasa InternationalExterne Ernst Strasser, condamnat. Dosarul lui Adrian Severin, la ÎCCJ

Ernst Strasser, condamnat. Dosarul lui Adrian Severin, la ÎCCJ

scris de S. P.
5 afisari

Scandalul de corupţie în care a fost implicat şi Adrian Severin l-a trimis la închisoare pe fostul ministru şi europarlamentar austriac Ernst Strasser.

Ernst Strasser, condamnat la închisoare în scandalul corupţiei din PE

Ernst Strasser, condamnat la închisoare în scandalul corupţiei din PE (wirtschaftsblatt.at)

Un tribunal din Viena l-a găsit vinovat pe fostul ministru austriac de interne şi europarlamentar conservator Ernst Strasser pentru că ar fi încercat să prezinte contra cost amendamente la legile europene şi l-a condamnat joi la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.

Într-un prim verdict, instanţa din Viena l-a condamnat la patru ani de închisoare, dar Curtea Supremă austriacă a casat hotărârea pentru viciu de formă.

Ernst Strasser, 57 de ani, a decis să facă apel la această nouă condamnare la Curtea Supremă, cea mai înaltă instanţă austriacă.

Fostul ministru a trebuit să demisioneze din postul de europarlamentar în martie 2011 după ce a fost prins în capcană de jurnalişti de la cotidianul britanic Sunday Times, dându-se drept lobby-işti, aminteşte France Presse.

Filmat cu camera ascunsă, în 2010 şi 2011, el a fost de acord să introducă amendamente specifice favorabile unui lobby contra unui cost de până la 100.000 de euro pe an. Filmele au fost difuzate pe YouTube.

Ernst Strasser s-a declarat întotdeauna nevinovat. El a afirmat în primul proces că a avut bănuieli de la început în legătură cu interlocutorii săi, estimând că ar putea fi agenţi ai unor servicii secrete şi că a decis să le joace jocul pentru a-i demasca.

Tribunalul din Viena nu a acceptat teoria agenţilor secreţi prezentată de apărare.

Jurnaliştii britanici au abordat în acelaşi mod alţi trei europarlamentari care au fost de asemenea dispuşi să cedeze ispitei banilor: românul Adrian Severin, slovenul Zoran Thaler şi spaniolul Pablo Zalba, aminteşte AFP.

La începutul lunii februarie, slovenul Thaler a recunoscut că a acceptat să influenţeze legislaţia europeană contra cost şi a fost condamnat de un tribunal la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare şi amendă de 32.250 de euro.

Europarlamentarul Adrian Severin a fost trimis in judecata de procurorii DNA, pe 11 septembrie 2013, dupa ce le-a promis ziaristilor Sunday Times ca va face lobby la Parlamentul European contra cost. In rechizitoriu se arata ca in perioada decembrie 2010 – martie 2011 Adrian Severin, in calitate de membru in Parlamentul European, a acceptat promisiunea a doua persoane de a-i plati 100.000 euro anual, in schimbul depunerii de amendamente in comisiile de specialitate ale Parlamentului European, si pe de alta parte s-a angajat sa voteze impotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societatii comerciale pe care cele doua persoane pretindeau ca o sustin.

Severin este acuzat de luare de mita si trafic de influenta.

Dosarul finalizat a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, următorul termen este 24 aprilie 2014.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult