Acasa InternationalExterne Esticii spun aproape numai “da” la Bruxelles

Esticii spun aproape numai “da” la Bruxelles

scris de Ziua Veche
0 afisari

 

In ciuda intereselor speciale pe care le au in domenii precum securitatea energetica si politica de vecinatate, tarile est-europene care au aderat la UE in 2004 si 2007 nu sunt inca in pozitia sa impuna agenda la Bruxelles, constata un studiu realizat de o universitate slovaca, preluat de euractiv.ro.


Desi inainte de aderarea esticilor au existat multe speculatii care preziceau ca masinaria decizioanla a UE s-ar putea bloca din cauza numarului prea mare de jucatori, nu au aparut dificultati majore, arata un studiu prezentat de Departamentul de Stiinte Politice al Universitatii Comenius din Slovacia, pe 1 iunie.

 

Studiul arata ca rasaritenii au fost in general in favoarea adancirii integrarii europene, cu exceptia unor zone foarte limitate, precum taxarea si politicile sociale.

 

In medie, sprijinul UE-27 pentru deciziile „controversate”, care se voteaza cu majoritate calificata in Consiliu, este de 93,7%, spune Bilcík. Numai Polonia si Lituania se situeaza sub acest procentaj. Varsovia si Vilnius s-au opus prin veto negocierilor pentru un nou acord cu Rusia in 2008.

 

Intre 2004-2009,

 

Polonia a sprijinit 91,2% dintre masurile disputate, in timp ce Lituania a sprijinit 92% dintre acestea. Prin contrast, membre mai vechi ale UE, precum Marea Britanie sau Suedia au avut un sprijin mai redus – 87,9% si respectiv 83,7%.

 

Din 150 de decizii luate on 2009 prin majoritate calificata, Marea Britanie a sprijinit 88,6% dintr ele, Austria – 86% si Danemarca numai 74%. Prin comparatie, majoritatea tarilor din Europa de Est, si anume Cehia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Polonia, Lituania, Estonia si Bulgaria, nu s-au opus nici unei decizii adoptate astfel. Rata lor de aprobare este de 100%, numai Romania si Letonia avand tresariri de personalitate: au aprobat 98%, respectiv 96% dintre hotarari.

 

Problema cu aceasta rata crescuta a aprobarilor este faptul ca noile state membre nu au reusit sa-si impuna propriile probleme pe agenda Uniunii, explica Bilcík. Singurele exceptii, spune el, au aparut pe temele Parteneriatului Estic si energiei nucleare.

0 comentariu

un crestin 07-04-2010 - 16:56

Draga Razvan,

eu te indemn si te rog sa iei cumva legatura cu sasii din Bunesti plecati in Germania si sa organizati un fel de Armata a Salvarii acestui tezaur .

geek-a-contra 07-04-2010 - 17:15

Roamania…..

curios 07-04-2010 - 17:34

ar trebui cineva sa se intereseze si de cetatea rasnov. acolo stiu ca s-au dat adevarate batalii cu dezvoltatotii care la un moment construisera un bar chiar in mijlocul cetati langa fanta centrala si daramasera mai multe ziduri pentru a face puncte de belvedere. imi vine sa plang cand ma gandesc cati oameni au murit pentru a apara aceea cetate si tocmai conationalii lor am distrus-o.

rata 08-04-2010 - 00:29

de pe : Portalul Revolutiei | Discutii generale | Totul despre Revolutie si Revolutionari | NOI CU CINE VOTAM ?, citim 1.)Rusine tovarase GADINA CONSTANTIN daca gandesti asa. In primul rand tu mare revolutionar nu esti ,in schimb esti un gay notoriu care te-a parasit si nevasta-ta Mihaela care te-a prins cand facea-i …. anal cu un tovaras de al tau fost vicepresedinte care intre timp a murit. Dupa ce ca nu iti satisfacea-i fosta nevasta acum ai tupeu de gay jegos ce esti sa propui sa scoti din lege categoria de ‘Luptatori Remarcati prin Fapte Deosebite’ . Daca pun mana pe tine iti rup gatul ca la porumbei ca si asa abia cantaresti 50 kg. cu tot cu televizor in brate. POPO ai dat de dracu ,de acum incolo daca mai scoti capul din vizuina ta de profitor ce ai fost o sa vezi tu… Tu vorbesti de cei care au profitat de pe urma revolutiei? tu care SPATIUL COMERCIAL AL ASOCIATIEI l-ai transformat in PIZZA-IALIA ? TU CARE AI PROMOVAT OAMENI NUMAI PE BANI? Sa iti fie rusine tovarase GADINA C-TIN.;2.)Imi dai intalnire la POPOGADINA? Dar POPOGADINA cu Asociatia lui familiara cu Sora-sa marea revolutionara care in timpul evenimentelor era pe la TECUCI. Despre asta ce ai de spus ? Ma indoiesc ca nu stiai avand in vedere ca il cunosti pe POPOCOMIOSARUL GADINA Procurator de certificate gen sora-sa GADINA ELENA;3.)Asociatia Jilava 89, si-a facut pizzerie. Si la introdus pe nepotul sau in SSPR Gadina Mihai pentru a-si trece dosarele cu spagi . POPOCOMISARUL GADINA este un apropiat al regimului Iliescu implicit al lui Emil Cutean . P.S. nu ma intalnesc cu gayii ,daca va fi nevoie o sa-i rup capul .

dispeceru 08-04-2010 - 07:04

statiunea borsec. si ce a fost candva!

dispeceru 08-04-2010 - 07:05

ca am uitat govora

moldovean 08-04-2010 - 09:06

O democratie prost inteleasa de acest popor care in veacurile trecute a stiut sa se uneasca si sa supravetuiasca, numai lovitura de stat din „89 a dezlanat totul, a facut o cloaca in care au aruncat totul, ramanand la suprafata bulevardisti, vanzatorii de bilete la Patria, tenismeni si secucomert exterior- totul a decazut, mai e un pic si cu sutele vor fi injunghiati pe strada. RETROCEDARI=JAF, RESTUL EUROPEI A FACUT EVALUARI, PAMANTUL CONFORM CONSTITUTIEI ESTE AL TARII, ESTI TITULAR CAT IL FOLOSESTI, DAR NU EXREGE SE INSTALEAZA CU CURTE REGALA LA MAMA LUI ACASA…S.A

Mihai Ceciu 08-04-2010 - 10:01

Pentru ca domeniul nostru de activitate si expertiza pe care o avem ne permite, Antic Horologivm (www.horologivm.ro)va restaura si pune in functiune -in mod gratuit- ceasul de turn din aceasta biserica. Asteptam sa inceapa lucrarile!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult