Acasa InternationalExterne Euclid Tsakalotos, noul ministru de Finanţe al Greciei

Euclid Tsakalotos, noul ministru de Finanţe al Greciei

scris de A.B.
18 afisari

Euclid Tsakalotos a fost numit, luni, în funcţia de ministru de Finanţe al Greciei, înlocuindu-l pe Yanis Varoufakis, care a demisionat, informează presa elenă.

Euclid Tsakalotos

Euclid Tsakalotos

Ministrul grec al Finanţelor, Yanis Varoufakis, a demisionat luni, argumentând că partenerii europeni nu doresc prezenţa sa la reuniunile Eurogrup.

În acest context, premierul de extremă-stânga al Greciei, Alexis Tsipras, l-a desemnat luni după-amiază pe Euclide Tsakalotos, până acum secretar de stat în Ministerul de Externe, în funcţia de ministru al Finanţelor.

Euclid Tsakalotos este educat la Oxford şi coordonează din aprilie negocierile Greciei cu creditorii

Euclid Tsakalotos, noul ministru de Finanţe al Greciei, are 55 de ani şi coordonează din aprilie negocierile cu creditorii internaţionali, el fiind un economist format la Universitatea britanică Oxford. Tsakalotos, în vârstă de 55 de ani, s-a născut în oraşul olandez Rotterdam.

Euclid Tsakalotos a absolvit Colegiul pentru Studii Economice al Universităţii Oxford, iar în anul 1989 a obţinut titlul de doctor în economie.

În ultimele luni, economistul a devenit coordonatorul negocierilor cu creditorii internaţionali.

Tsakalotos este membru al formaţiunii de extremă-stânga Syriza de aproape zece ani şi este deputat din 2012.

Descris drept „creierul din spatele politicilor economice ale partidului Syriza”, Tsakalotos a scris şase cărţi, abordând inclusiv cauzele crizei economico-financiare din Grecia.

Tsakalotos este un apropiat al lui Tsipras
Tsakalotos încheie – prin depunerea jurământului de ministru al Finanţelor – tranziţia Atenei către un stil de negociere mai conciliant cu creditorii internaţionali, relatează DPA în pagina electronică.

Spre deosebire de predecesorul său, tăiosul Yanis Varoufakis, care preferă motocicletele, Tsakalotos, de origine olandeză, este moderat şi discret.

Poate şi mai important, el este un aliat apropiat al premierului Alexis Tsipras

După o serie de întâlniri pline de ranchiună – în special cu puternicul său omolog german Wolfgang Schaeuble – Varoufakis a fost marginalizat încă din aprilie, iar Tsakalotos a preluat rolul de coordonator al echipei de negociere a Greciei cu creditorii internaţionali.

Tranziţia este acum completă.

„Am fost pus la curent cu o anumită preferinţă a unora dintre participanţii la Eurogrup şi unor «parteneri» de acelaşi fel faţă de… «absenţa» mea la întâlniri, o idee pe care premierul a considerat-o ca fiindu-i de ajutor în ajungerea la un acord”, a scris Varoufakis anunţându-şi demisia.

Spre deosebire de Varoufakis, care este membru Syriza abia dinaintea alegerilor din ianuarie, Tsakalotos este membru al partidului de extremă stânga din 2004. El a fost ales pentru prima dată în Parlament în 2012, iar în prezent este membru al Comitetului Central al Syriza.

Născut la Rotterdam, în 1960, Tsakalotos s-a mutat la Londra împreună cu familia pe când era tânăr. După ce a învăţat şi a predat la universităţi britanice, s-a mutat în Grecia.

La fel ca Varoufakis, a publicat un număr de cărţi. Cea mai recentă se intitulează „The Crucible of Resistance: Greece, the Eurozone and the World Economic Crisis” („Creuzetul rezistenţei: Grecia, zona euro şi criza economică mondială”).

Cartea, scrisă împreună cu Christos Laskos, contestă ideea potrivit căreia Grecia nu şi-a eliberat economia suficient. Autorii analizează dinamica clasei subiacente crizei şi argumentează că austeritatea nu a soluţionat criza economică. Cartea caută rezistenţa la austeritate şi transformarea capitalismului la nivel supranaţional, european.

Spre deosebire de unii radicali din cadrul partidului, precum Costas Lapavitsas, care argumentează că există o cale alternativă pentru Grecia, Tsakalotos crede că Grecia ar trebui să rămână în zona euro.

„Nu cerem tratament special, ci tratament egal într-o Europă a egalilor”, declarat el recent, într-o conferinţă de presă.

Euclides Tsakalotos este căsătorit cu Heather Gibson, o economistă scoţiană.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult