Acasa InternationalExterne Eugen Tomac: Serbia să garanteze respectarea minorităţii române

Eugen Tomac: Serbia să garanteze respectarea minorităţii române

scris de Marius Bâtcă
3 afisari

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac, a declarat că dorinţa României nu este de a bloca accesul statului sârb în Uniunea Europeană.

timoc-1

Sunteţi români, nu vlahi

El a precizat că ceea ce îşi doreste România este ca statul sârb să respecte şi să garanteze respectarea minorităţii naţionale române în Serbia, “pentru că sunt reguli democratice elementare pe care un stat trebuie să le aplice în ceea ce priveşte protecţia unei minorităti naţionale, în speţă minoritatea naţională română”, transmite Radio România Actualităţi. “Noi cerem garanţii reale, astfel încât românii din Valea Timocului – pentru că vorbim despre o comunitate de peste 250.000 de persoane aparţinând minorităţii naţionale române, să fie recunoscuţi ca atare de către statul sârb, să nu existe o divizare a minorităţii române”, a adăugat secretarul de stat, citat de RRA.

El a mai precizat că solicitarea statului român este una expresă, autorităţile române dorindu-şi ca din toamnă să existe clase cu predare în limba maternă în aceste comunităţi, să fie recunoscută judisdicţia Bisericii Ortodoxe Române pe întreg cuprinsul Serbiei, inclusiv pentru românii din Valea Timocului, şi să se creeze premise astfel încât instituţii de informare în limba minoritară să poată funcţiona şi în această zonă, nu doar în Voivodina.

Eugen Tomac susţine că există o moştenire a administraţiei de la Belgrad în ceea ce priveşte tratamentul aplicat românilor de la sud de Dunăre. Secretarul de stat consideră că există o rezolvare pentru această problemă “pentru că mecanismele europene la care şi Serbia a aderat – şi aici mă refer la Convenţia-cadru privind protecţia minorităţilor – precizează foarte clar că un stat european trebuie să creeze condiţii astfel încât o minoritate să se simtă în siguranţă în ceea ce priveşte păstrarea propriei identităţi, păstrarea propriilor valori”.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult