Acasa InternationalExterne Eurogrupul nu mai negociază cu Grecia

Eurogrupul nu mai negociază cu Grecia

scris de Bogdan Crețu Roman
14 afisari

Miniștrii de finanțe din statele zonei euro au hotărât miercuri seară, în cadrul unei teleconferințe, să continue negocierile cu guvernul de la Atena numai după ce se vor afla rezultatele referendumului de duminică prin care Grecia va lua o decizie privind acceptarea ori respingerea ultimelor propuneri ale creditorilor internaționali, transmit agențiile AFP și EFE.

grecia crizaEurogrupul este unit în decizia sa de a aștepta rezultatul referendumului din Grecia înaintea unor noi discuții (…) Nu punem căruța înaintea boilor’, a scris pe Twitter ministrul slovac de finanțe, Peter Kazimir.

Anterior, premierul grec Alexis Tsipras a cerut concetățenilor săi, într-un mesaj televizat, să respingă la referendum ultimele propuneri ale creditorilor internaționali privind un nou acord de asistență financiară. El a susținut că dorește astfel să obțină un acord ‘mai bun’ și mai ‘just din punct de vedere social’, pe baza ‘propunerilor alternative’ formulate de guvernul său. Principalele elemente ale acestor propuneri transmise de guvernul grec sunt obținerea unui nou împrumut de 30 de miliarde de euro pe doi ani, în cadrul Mecanismului European de Stabilitate (ESM), și o nouă restructurare a datoriei externe a Greciei.

Tsipras a insistat că problema la care trebuie să se răspundă la referendum nu este rămânerea Greciei în zona euro, el afirmând că aceia care susțin că un ‘Nu’ ar însemna și ieșirea din zona euro ‘spun minciuni’. ‘Un ‘Nu’ nu înseamnă o ruptură de Europa, ci o revenire la Europa valorilor, ‘Nu’ înseamnă o mai puternică presiune pentru continuarea negocierilor’, a subliniat șeful executivului de la Atena. ‘Unii spun că am un plan ascuns de a scoate țara din Uniunea Europeană în cazul unui ‘Nu’. Este o minciună’, a adăugat Tsipras.

Verdictul poporului grec este mai puternic decât voința guvernului’, a motivat el în continuare decizia de a chema populația la urne. Tsipras a spus în continuare că, după ce a convocat referendumul, creditorii internaționali au înaintat Greciei noi propuneri, la care guvernul său a răspuns cu ‘propuneri alternative’. Acestea vor fi examinate, tot miercuri, într-o reuniune prin teleconferință a Eurogrupului, iar dacă ‘rezultatul (acestei reuniuni) va fi pozitiv, vom răspunde imediat’, a indicat liderul stângii radicale grecești, insistând că dorește să obțină în final ‘un acord just din punct de vedere social’.

Pe de altă parte, Tsipras a promis populației că actualele restricții asupra mișcărilor de capital, care au limitat și retragerile de numerar din bănci, constituie doar o măsură temporară, el asigurând grecii că depozitele lor bancare sunt garantate.

Acest mesaj televizat survine la câteva ore după publicare noilor propuneri ale guvernului de la Atena. Acesta cere un nou împrumut de 30 de miliarde de euro pe doi ani, în cadrul Mecanismul European de Stabilitate (ESM), și o înțelegere asupra spinoasei datorii externe a Greciei, adică o nouă restructurare a acestei datorii. Grecia a beneficiat în anul 2012 de o reducere cu 107 de miliarde de euro a datoriei externe și, în plus, a primit în ultimii patru ani împrumuturi în valoare de 220 de miliarde de euro în cadrul a două programe succesive de asistență financiară. Al doilea program a expirat marți, când Grecia a intrat practic în incapacitate de plată, neachitând Fondului Monetar Internațional o tranșă în valoare de 1,6 miliarde de euro. Grecia trebuie să ramburseze și Băncii Centrale Europene, pe 20 iulie, o altă tranșă de împrumut de 3,5 miliarde de euro.

Tsipras a insistat în mesajul său pe continuarea negocierilor, însă cancelarul german Angela Merkel a declarat anterior că nu este dispusă să discute despre un nou plan de asistență pentru Grecia înaintea referendumului de duminică. În plus, ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel, chiar a condiționat orice noi negocieri cu Atena de anularea referendumului. În schimb, președintele francez, Francois Hollande, a cerut să se ajungă ‘imediat’ la un acord cu Grecia.

Prin decizia de a nu mai negocia cu Grecia, Eurogrupul s-a aliniat de fapt poziției Germaniei, cancelarul Angela Merkel declarând că nu este dispusă să discute despre un nou plan de asistență pentru Grecia înaintea referendumului din 5 iulie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult