Acasa InternationalExterne Europa ia foc de la saracie. Portugalia paralizata

Europa ia foc de la saracie. Portugalia paralizata

scris de Ziua Veche
2 afisari

 

Greva generală împotriva măsurilor de austeritate anunţate de Guvernul socialist de la Lisabona a paralizat Portugalia. Este “cea mai mare organizată vreodată” în istoria ţării, a susţinut secretarul general al centralei sindicale UGT, Joao Proença.

Cert este faptul că protestul a dus la anularea şi reprogramarea a peste 500 de curse aeriene, toate porturile au fost închise, aproximativ 80% din trenuri şi 60% din autobuze nu au circulat, conform BBC News. În Lisabona transportul public a fost blocat, nu circula niciun metrou, iar transportul fluvial între cele două maluri ale fluviului Tejo a fost întrerupt, au confirmat companiile Metropolitano de Lisboa şi Transtejo. Serviciile publice, dar şi mari întreprinderi au fost afectate.

 

Greva de miercuri, convocată de principalele două centrale sindicale, CGTP şi UGT, care efectuează pentru prima dată o acţiune comună din 1988 şi până în prezent, paraliza, de asemenea, sectoarele educaţiei, numeroase şcoli fiind închise, şi al sănătăţii, majoritatea spitalelor asigurând doar un serviciu de urgenţă minim, potrivit unor surse sindicale citate de Mediafax.

Angajaţii intervievaţi de Reuters au declarat că deşi simpatizează cu revendicările greviştilor, acţiunea lor de protest va aduce numai inconvenienţe şi nici o soluţie. “Nu vor rezolva nimic, e doar un mod de a protesta”, a declarat unul dintre ei. Parlamentul de la Lisabona trebuie să adopte vineri bugetul pe 2011, care cuprinde măsuri de reducere drastică a cheltuielilor publice. Portugalia trebuie să îşi reducă deficitul bugetar de la 7,3% cât este în prezent la 4,6% în 2011. Analiştii economici au avertizat că Portugalia ar putea urma Greciei şi Irlandei în privinţa nâecesităţii unui ajutor financiar de urgenţă.

Elevii şi studenţii britanici s-au bătut cu poliţia

Mii de elevi şi studenţi s-au încăierat miercuri cu poliţia în centrul Londrei în cursul unui protest împotriva anunţatelor creşteri ale taxelor şcolare.
Demonstranţii au aruncat cu indicatoare spre poliţişti şi au atacat o dubă a poliţiei în timp ce se adunau în apropierea Legislativului situat în centrul capitalei britanice, informează Agerpres. În urmă cu două săptămâni, protestatarii au luat cu asalt un sediu din Londra al Partidului Conservator, în cadrul primei demonstraţii legate direct de reducerea cheltuielilor cu 81 milioane de lire anunţată luna trecută de coaliţia de guvernământ. Poliţia a arestat la protestele precedente aproape 70 de persoane pentru că au spart geamuri şi au aruncat cu diverse obiecte spre poliţişti.

Miercuri a fost decretată ziua naţională de protest în universităţi, şcoli şi licee împotriva propunerilor guvernului format din conservatori şi liberal-democraţi de a majora aproape de trei ori taxele universitare, până la 9.000 de lire pe an.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult