Acasa InternationalExterne Europa revine în spațiu după întreruperea cooperării cu Rusia

Europa revine în spațiu după întreruperea cooperării cu Rusia

scris de Misu Andrei
64 Afisari

Racheta Ariane 5 a plasat cu succes doi sateliţi de telecomunicaţii pe orbită în cursul nopţii de miercuri spre joi, Europa revenind astfel în spaţiu după câteva luni de întrerupere cauzată de încetarea lansărilor rachetelor ruseşti Soiuz, informează AFP.

(foto:amsat-uk.org)

Racheta a decolat la ora locală 18:50 (21:50 GMT) de la Centrul Spaţial Kourou din Guyana Franceză, după o întrerupere de 45 de minute a numărătorii inverse pentru verificări tehnice, a constatat un jurnalist AFP.

Lansatorul a transportat satelitul Measat-3d, al operatorului malaezian Measat, şi GSAT-24, operat de filiala comercială a agenţiei spaţiale indiene (ISRO), au anunţat Arianespace şi Arianegroup într-un comunicat comun.

Cei doi sateliţi, cu o sarcină utilă totală de 9,8 tone, sunt dedicaţi serviciilor de telecomunicaţii şi difuzării TV prin satelit. Measat 3-d va putea oferi de asemenea servicii de conexiune la internet de mare viteză şi va fi folosit de agenţia spaţială sud-coreeană pentru a îmbunătăţi gestionarea traficului aerian în ţară.

La puţin peste 28 de minute după lansare, lansatorul a eliberat Measat-3d la aproape 1.200 de kilometri altitudine. 12 minute mai târziu, a fost eliberat satelitul GSAT-24 în timp ce lansatorul zbura deasupra Oceanului Indian la 3.800 de kilometri altitudine.

Războiul din Ucraina a determinat anularea lansării rachetelor Soiuz programate pentru 2022

De pe aceste orbite „de transfer geostaţionar”, cei doi sateliţi îşi vor lua poziţia la aproape 36.000 de kilometri de Pământ de unde îşi vor începe misiunile. Durata de viaţă estimată pentru Measat-3d este de peste 18 ani şi de 15 ani pentru GSAT-24.

Pentru Centrul Spaţial din Guyana (CSG), această lansare este a doua din acest an, prima de la ultima decolare a rachetei ruseşti Soiuz de la Kourou, la 10 februarie. Invazia rusă în Ucraina a întrerupt orice cooperare europeană cu Rusia şi a privat Kourou de alte trei lansări Soiuz planificate iniţial pentru 2022.

Agenţia Spaţială Europeană (ESA), responsabilă cu programele lansatoarelor europene, trebuie să asigure în continuare lansarea a două rachete Ariane 5 şi a două rachete Vega – mai mici decât Ariane – până la sfârşitul anului. Printre acestea se numără lansarea inaugurală a Vega-C, o versiune mai puternică a rachetei Vega, programată la 7 iulie. Prima lansare a rachetei Ariane 6, care îi va urma lui Ariane 5, a fost amânată pentru 2023.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS