Acasa InternationalExterne Europarlamentarii, îngrijoraţi de propunerile de reformare a CEDO

Europarlamentarii, îngrijoraţi de propunerile de reformare a CEDO

scris de A.B.
3 afisari

Zeci de europarlamentari au semnat, la iniţiativa eurodeputatei PNL Renate Weber, un apel prin care îşi exprimă îngrijorarea profundă cu privire la mai multe propuneri de reformare a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

europarlamentari

foto: cronicadeiasi.ro

Cu toate că unele măsuri de reformă sunt binevenite, incluzând creşterea responsabilităţii statelor pentru implementarea hotărârilor Curţii şi îmbunătăţirea procedurilor pentru selectarea candidaţilor la nivel naţional, altele ar afecta drastic dreptul persoanelor de a se adresa CEDO, explică cei 57 de europarlamentari într-o scrisoarea trimisă guvernelor statelor membre ale Consiliului Europei.

Renate Weber, coordonatoare a grupului ALDE în Comisia de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), precizează că propunerile de reformă iniţiate de Marea Britanie prezintă un risc grav pentru capacitatea Curţii de a proteja democraţia, statul de drept şi drepturile omului, în special fiind vorba de limitarea dreptului persoanelor de acces la CEDO.

„Această limitare vine în contradicţie chiar cu scopul aderării UE la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care este de a creşte gradul de răspundere şi de a ne asigura că victimele care nu pot obţine o reparaţie la nivel naţional, pot avea o cale de atac eficientă. Impactul unor astfel de măsuri va fi, în mod special, dăunator pentru victimele din aceste ţări fără un sistem judiciar independent şi eficient”, a averizat Weber.

Parlamentarii europeni explică, în scrisoare, că în timp ce numărul cererilor aflate în aşteptarea unei decizii a Curţii este inacceptabil de mare, reformele introduse de Protocolul nr. 14 la Convenţie au depăşit aşteptările în ceea ce priveşte accelerarea în soluţionarea cazurilor.

Potrivit Agerpres, semnatarii scrisorii solicită guvernelor să nu continue cu noi reforme ale Convenţiei la acest moment, ci mai degrabă le încurajăm să permită reformelor în curs să producă efecte depline şi, de asemenea, să sprijine Curtea prin resurse adecvate şi punerea corectă în aplicare a hotărârilor.

2 comentarii

Iman 20-04-2012 - 14:22

Cei care trebuiau sa primeasca inapoi au primit totul, acum cei care au ramas primesc numai 15% , ce porcarie, chiar in tara asta nu se mai face odata deptate, bine ca toti parlamentarii si-au putut cumpara pe nimic case grandioase, care au apartinut odata proprietarilor nedreptatiti acum. Rusine, rusine, atata nesimtire, imbuibatii si nesatuii care conduc aceasta tara!

salut 20-04-2012 - 14:37

Mda, sa nu uiti sa votezi Basescu…a zis ca face reforma!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult