Acasa InternationalExterne Europenilor le-a cam trecut de UE

Europenilor le-a cam trecut de UE

scris de Ziua Veche
2 afisari

Europenii sunt, in medie, relativ multumiti de situatia lor personala, insa devin sceptici atunci cand este vorba de situatia economica, serviciile publice si politicile sociale din tara lor, potrivit Eurobarometrului privind climatul social din Uniunea Europeana. Sondajul, publicat marti, arata ca exista diferente mari intre tari, cetatenii tarilor nordice si ai Tarilor de Jos fiind in general cei mai satisfacuti de propria situatie personala.Cele mai coborate niveluri de satisfactie au fost inregistrate in Bulgaria (minus1,9), urmata de Ungaria, Grecia si Romania.

Sondajul face parte din Raportul Comisiei Europene privind situatia sociala care examineaza evolutiile sociale din Europa, anul acesta punandu-se un accent deosebit pe conditiile de locuit. „Este incurajator faptul ca, in ciuda situatiei economice dificile, majoritatea europenilor sunt satisfacuti de viata pe care o duc, chiar daca exista o oarecare ingrijorare in ceea ce priveste viitorul”, a declarat Vladimir Spidla, Comisarul Uniunii Europene pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Egalitate de sanse.„Raportul publicat astazi arata, inca o data, importanta eforturilor noastre de promovare a locurilor de munca si a cresterii economice in Europa pentru a garanta bunastarea sociala a cetatenilor in viitor. Aceste eforturi trebuie continuate in cadrul strategiei 2020, care urmareste sa transforme Uniunea Europeana intr‑o economie de piata sociala mai inteligenta si mai ecologica.”

Conform sondajului Eurobarometru, majoritatea europenilor sunt multumiti de viata pe care o duc in general, scorul mediu fiind plus 3,2 puncte (pe o scara de la minus 10 la plus 10). Exista insa diferente mari intre statele membre: cel mai inalt nivel de satisfactie a fost inregistrat in Danemarca (plus 8,0), iar Suedia, Tarile de Jos si Finlanda au avut, de asemenea, un nivel inalt de satisfactie. Cele mai coborate niveluri de satisfactie au fost inregistrate in Bulgaria (minus1,9), urmata de Ungaria, Grecia si Romania.

Referitor la serviciile publice europenii sunt, in medie, relativ nemultumiti cu modul in care sunt gospodarite administratiile publice din tara lor (minus 1,2 puncte). In toate tarile, cu exceptia Luxemburgului si a Estoniei, europenii cred ca situatia s-a inrautatit in ultimii cinci ani, acestia asteptandu-se ca situatia sa se inrautateasca si mai mult (in toate tarile in afara de Luxemburg).

Referitor la intrebarile privind politicile publice specifice europenii sunt, in general, multumiti de serviciile de sanatate (plus 1,3 puncte), cetatenii Belgiei, Tarilor de Jos si ai Luxemburgului fiind cei mai multumiti (peste plus 5 puncte), iar cei din Bulgaria, Grecia si Romania fiind cei mai nemultumiti (minus 3 puncte sau mai putin).

Ceea ce i-a nemultumit cel mai mult pe europeni a fost modul de abordare a inegalitatilor si a saraciei din tara lor (minus 2 puncte). Numai respondentii din Luxemburg si din Tarile de Jos au obtinut un scor pozitiv, in timp ce respondentii din Letonia si Ungaria au fost cei mai nemultumiti (minus 5 puncte sau mai putin).

Locuintele rup bugetul

Cel mai recent Raport al Comisiei Europene privind situatia sociala arata ca, fata de acum 10 ani, europenii cheltuiesc o parte mai mare din venitul lor pe costuri legate de locuinta (cu aproape 4 puncte procentuale mai mult), in timp ce datoriile ipotecare au crescut foarte mult in Uniunea Europeana. In medie, europenii cheltuiesc 20% din venitul disponibil pe costuri legate de locuinta. In Uniunea Europeana, platile pentru chirie si ipoteca reprezinta numai 30% din costurile totale legate de locuinta, restul de 70% fiind alocate pentru reparatii, intretinere si combustibil. In urma privatizarii locuintelor, majoritatea cetatenilor statelor membre din Europa Centrala si de Est sunt proprietarii propriei locuinte, iar cheltuielile legate de reparatii, intretinere si combustibil reprezinta aproximativ 90% din costurile totale legate de locuinta. De asemenea, raportul, publicat pe site-ul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, a studiat calitatea conditiilor de locuit si a aratat ca multi europeni declara ca locuiesc in conditii precare, iar un numar tot mai mare de europeni cu venituri mici declara ca au probleme legate de conditiile de locuit.

Impactul social al crizei

Desi este inca prea devreme pentru a evalua intregul impact social al crizei, raportul analizeaza lectiile care pot fi invatate din experienta recesiunilor din trecut. Conform raportului, cheltuielile sociale au jucat un rol important in protectia celor afectati de recesiuni, insa probabilitatea ca o persoana fara un loc de munca sa primeasca un ajutor pentru venit difera in Uniunea Europeana de la un stat membru la altul. Sondajul special Eurobarometru privind climatul social este primul dintr-o serie de sondaje anuale de monitorizare a bunastarii subiective a cetatenilor europeni, fiind realizat in perioada mai-iunie 2009 cu date colectate de la cetatenii din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Sondajul a solicitat opinia cetatenilor cu privire la situatia lor personala, la situatia economica si sociala din tara lor, precum si impresiile in legatura cu politica guvernelor nationale din diferite domenii, cum ar fi sanatatea si pensiile. Raportul privind situatia sociala este un raport anual redactat de Comisia Europeana care analizeaza indeaproape tendintele sociale pe termen lung din Uniunea Europeana cu scopul de a oferi informatii actualizate, complete si de incredere referitoare la situatia sociala.In acest an, raportul se concentreaza pe doua aspecte esentiale ale politicii publice:conditiile de locuit (inclusiv statutul de proprietar si costurile) si efectele posibile ale recesiunii, incluzand rezultatele sondajului Eurobarometru privind climatul social.

 

 

 

 

0 comentariu

oblioo 25-03-2010 - 02:50

Dupa 300 de ani de ocupatie romaneasca Chitila trebuie sa revina la Finlanda. Multumim ca ati achizionat avioanele F 16.
Chitila este granita de sud a Finlandei….

http://en.wikipedia.org/wiki/Kittil%C3%A4

Si de nord, a propo…

http://translate.google.com/#fi|en|Kittil%C3%A4

Dati pe megafon, sa vedeti cum se pronunta…

Si asta pentru ca „blondele este proaste”….

http://www.youtube.com/watch?v=a4aDm7ZOBs4&feature=related

Mario C.C. 25-03-2010 - 07:19

In primul rand am zis ca e bou tocmai pt. ca a luat in considerare doar sursa „mioritica”. Mai bine nu spunea nimic sau mai cauta informatii.

In ceea ce te priveste, no comment. Asta e stilul Stefan Gheorghiu. Jignesti fara motiv si fara argumente. Adica esti ori frustrat, ori faci parte din aceeasi categorie ca si individul in speta…

„Inca putin daca te vei uita in oglinda o sa-ti poti viziona imagina de cireada.”Boul” tau a luat cifra de la sursa mioritica.Deci daca esti obisnuit sa o iei pe la spate ca pe vremea turcilor cel putin nu acuza pe altii de boii/vite….”

NormanFinkel5 02-04-2010 - 14:33

… si ROMANIA iese in paguba ORICUM.
Ia mai meretzi in skula mea ambeled00 „partidele”.

Bine ca Europa asta Bleaga tzine cu mancare COPIII din Calcutta-INDIA ….in timp ce tziganul asta imputzit MITTAL ne nenoroceste industria otzelului si guvernantzii Indiei baga banii ECONOMISITZI cu hrana plozilor de pe strazi… in AVIOANE NOU_NOUTZE STEALTH RUSESTI T-50.
!!!??????? Sa le plangi de mila este? :-((((( Ei F+ fara guma, eu le tzin plozii din taxele ce se scurg catre Europa si care le da LOR in tzoale si alimente SI EI… f* mai departe sa intreaca CHINA la facut de plozi si isi cumpara … Mertzanuri Zburatoare.
Asta in timp ce vaca sta tolanita-n mijlocul drumuli in loc sa stea atarnata-n abator de-un picior sau sa fie mulsa ptr lapte.

EXACT ca si cu tziganii din ROMANIA, se vede de unde-s javrele dreakului :-((

Adica Europa n-are bani de STEALTH si face o rabla Eurofigher de ma mir ca n-are elice precum avea Spitfire …

DAR tziganii Indiei isi permit cel mai modern avion de lupta STEALTH rusesc, o hotzie in coproductzie indo-ruseasca.
O HOTZIE facuta din „cioburile ajustate” ale planurilor F-22 -RAPTOR combinate cu F-23 al lui Northrop-Grumman.

O combinatzie cica mai reusita decat a originalelor americane, daca-i adevarat ce zice propaganda aia la care am alergie egal din ce directzie vine ea.

Era o vorba: „Sunt prea SARAC sa-mi cumpar LUCRURI IEFTINE”.

Dupa cum arata contractul prezentat, GRIPPEN era mai avantajos.

Mai ales ca SOKHOI rusesc a FURAT nasul si aripioara mica de langa cabina pilotului … de la GRIPPEN.

Ceea ce a facut si Eurofighter, suedezii de la SAAB au aceasta idee deja de vreo 30 de ani.

1 2 3

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS