Acasa InternationalExterne Exclusiv. Presedintele partidului Jobbik, Vona Gabor, nu se lasa: Vom sustine in continuare autonomia maghiarilor din Transilvania

Exclusiv. Presedintele partidului Jobbik, Vona Gabor, nu se lasa: Vom sustine in continuare autonomia maghiarilor din Transilvania

scris de Ziua Veche
6 afisari

Unul dintre invitatii taberei EMI (Tineretul Maghiar Ardelean) de la Gheorgheni, de anul acesta, a fost Vona Gabor, presedintele partidului Jobbik. Parlamentarul de la Budapesta a acordat un interviu in exclusivitate saptamanalului ziuaveche.ro, in care a vorbit despre chestiunea autonomiei maghiarilor din Transilvania, despre relatiile Joobik cu Moscova si viitorul Uniunii Europene, in viziunea formatiunii pe care o conduce.


Legat de pozitia Jobbik dupa ce Ungaria va prelua presedintia Uniunii Europene, pe 1 ianuarie 2011, parlamentarul de la Budapesta a afirmat ca partidul nu este unul anti-UE, ci doar eurosceptic, “ceea ce insemna ca suntem de acord cu existenta UE si cu posibilitatea ca toate statele europene sa actioneze intr-o singura directie, dar se pare ca directia actuala este una gresita”. Prin urmare, Jobbik va continua sa-si promoveze politica si dupa preluarea presedintiei UE, iar in cele sase luni, “vom incerca sa punem pe masa UE cele mai importante probleme ale Ungariei, printre care si chestiunea autonomiei maghiarilor din Ardeal, pe care o sustinem si noi”, a declarat Vona, adaugand ca alte probleme importante sunt si cele referitoare la FMI si la vanzarea de teren catre straini.

Referitor la relatia Ungariei cu Fondul Monetar International (FMI), dupa ce guvernul Orban a decis intreruperea acordului cu institutia financiara, Vona Gabor a declarat ca Jobbik sustine politica adoptata de Guvern fata de FMI, desi formatiunea sa se afla in opozitie: “Si noi am fi procedat la fel daca ne aflam la guvernare. Practic, daca va fi nevoie, in aceasta privinta nu vom ezita sa sprijinim Guvernul”.

Intrebat cum comenteaza faptul ca presa maghiara vorbeste din ce in ce mai mult de anumite legaturi intre Jobbik si Moscova, Vona a precizat ca se fac foarte multe speculatii cu privire la relatiile Jobbik cu Rusia. Vona Gabor a afirmat ca este in interesul Ungariei sa-si stabileasca relatii cat mai bune cu Rusia, piata si investitiile rusesti putand contribui la crearea de locuri de munca pentru cetatenii maghiari.

El a tinut sa sublinieze totusi ca “nu exista nici o legatura intre Jobbik si politica Rusiei. Majoritatea partidelor politice din parlament se opun consolidarii relatiilor cu Rusia si prefera apropierea de spatiul euro-atlantic, de Statele Unite sau chiar apara interesele americane prin politica natinala. Jobbik considera insa ca Rusia poate fi un partener economic foarte important pentru Ungaria si trebuie sa avem o relatie cat mai buna cu aceasta tara”. Liderul Jobbik a adaugat ca partidul sau este interesat de intensificarea relatiilor Ungaria – Rusia, proces ingreunat de trecutul istoric tensionat – “spre exemplu, lupta noastra pentru libertate a fost oprita de tancurile sovietice”.

Referitor la argumentele Jobbik, care ar justifica o politica nationalista, in contextul actual al globalizarii, Vona Gabor a declarat ca, de exemplu, Statele Unite au o istorie de 300 de ani, iar intr-o tara cu o istorie de 300 de ani, globalizarea poate fi o politica si poate avea succes. El a adaugat insa ca “Europa are o istorie de mii de ani si traditii care nu trebuie si nu pot fi ignorate. Noi sustinem ca viitorul UE nu este reprezentat de o Europa a Statelor Unite, ci a natiunilor europene. Suveranitatea, cultura si traditiile fiecarui stat vor face Europa mai puternica”.

Membrii partidul de extrema – dreapta Jobbik, din Ungaria – principalul sustinator al organizatiei paramilitare Garda Nationala Maghiara – au atras atentia presei maghiare si internationale din cauza numeroaselor declaratii revizioniste, antisemite sau rasiste. Atat Jobbik, cat si Garda Maghiara, sunt principalii sustinatori ai organizatiilor similare din Romania. In acelasi timp, Jobbik a fost acuzat in repetate randuri de faptul ca ar avea legaturi cu diferite organizatii teroriste sau ca ar fi sustinut de Moscova. Cu toate acestea, in cadrul alegerilor din aceasta primavara, Jobbik a reusit pentru prima data sa intre in Parlamentul de la Budapesta si, anterior, a reusit sa trimita trei parlamentari la Bruxelles.

(articol aparut in saptamanalul ziuaveche.ro nr.20)

2 comentarii

GR 19-04-2010 - 09:54

Niciodata nu am fostul adeptul violentei sau al actiunilor in forta. Insa la ce intampla in tara asta, cand nici-un fel de alte argumente – legale, etice, emotionale, de bun simtm etc.- cand nimic nu gaseste ecou in randul unei clase politice cu totul putrede, atunci incep sa cred ca se impun actiuni de extirpare radicala a putreziciunii cu mijloace ‘chirurgicale’.

E clar ca asa nu se mai poate. Sa fie militarii solutia?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult