Acasa InternationalExterne Executat cu anestezic pentru animale

Executat cu anestezic pentru animale

scris de Ziua Veche
9 afisari

Din cauza epuizării stocului la produsul obişnuit, thiopental, Statele Unite au executat joi un bărbat de 58 de ani utilizând în premieră un anestezic folosit la eutanasierea animalelor.

Decesul lui John Duty, condamnat la moarte în 2002 în Oklahoma, pentru asasinarea colegului de celulă, a fost pronunţat la 18.18 ora locală, după numai şase minute de la injecţia letală, a anunţat purtătorul de cuvânt al administraţiei penitenciarelor acestui stat din estul SUA. Injecţia conţinea “pentru prima dată în ţară”, potrivit Centrului de Informare asupra Pedepsei cu Moartea (Death Penalty Information Center –DPIC) pentobarbital, un puternic anestezic veterinar, în mod normal folosit la eutanasierea animalelor.


Cocktail mortal şi multă imaginaţie

Combinaţia injectată condamnaţilor este formată din trei produse administrate intravenos. Întâi thiopental, care adoarme. Urmează pancuronium, care paralizează muşchii şi opreşte respiraţia şi apoi clorura de potasiu, care opreşte inima. Numai că, din septembrie, în Oklahoma, ca şi în multe alte state americane, nu se mai găseşte thiopental, anestezicul validat de Curtea Supremă pentru execuţii, din cauza epuizării stocului la Hospira, singurul laborator care îl fabrică pe teritoriul american. Producţia de thiopental va fi reluată în primul trimestru din 2011. Până atunci, însă, statele s-au întrecut în ingeniozitate pentru a putea continua execuţiile. Pe 14 octombrie, Oklahoma a executat un bărbat cu ajutorul unei doze de thiopental împrumutate de la un stat vecin. Iar Arizona şi-a procurat doza din Marea Britanie, pentru  o execuţie din 27 octombrie.

Experimentul a reuşit: cobaiul a murit!


Temându-se că clientul său va fi redus la statutul de cobai, avocaţii lui John Duty au încercat până în ultimul moment să obţină în justiţie suspendarea execuţiei. “În absenţa expertizei, a testelor clinice şi a studiilor ştiinţifice capabile să dea o idee asupra efectelor produsului, Dl. Duty ar deveni un subiect uman de experimentare a unei metode de execuţie niciodată testată până acum”, au scris în cererea lor.

Dar utilizarea produsului a primit marţi aprobarea unei curţi de apel federale, pentru care “cantitatea prevăzută de pentobarbital este suficientă pentru a-i provoca condamnatului starea de inconştienţă şi ar fi probabil mortală în majoritatea cazurilor, dacă nu în toate”.

John Duty este al 46-lea şi ultimul condamnat la moarte în Statele Unite în 2010.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult