Acasa InternationalExterne Executivul, împotriva înhumării horthystului Jozsef Nyiro

Executivul, împotriva înhumării horthystului Jozsef Nyiro

scris de M.A.
0 afisari

Guvernul României se opune înhumării rămăşiţelor pământeşti ale scriitorului maghiar horthyst Jozsef Nyiro la Odorheiu Secuiesc.

Ramasitele lui Jozsef Nyiro

Rămăşiţele horthystului Jozsef Nyiro (foto: kronika.ro)

Din punctul de vedere al Executivului, acesta nu poate să primească onoruri pentru ceva ce nu este cazul. “Este o personalitate care, din punctul de vedere al autorităţilor române, având o activitate pe care o puteţi afla uşor, nu poate să primească onoruri pentru ceva ce – din punctul nostru de vedere – nu e cazul să fie onorat”, a declarat Victor Ponta, care a ţinut să accentueze că nu există neînţelegeri între România şi Ungaria.

“Înţeleg că fostul Guvern, aşa a spus preşedintele Parlamentului, că fostul Guvern a fost de acord cu înhumarea la Odorheiu Secuiesc, actualul Guvern, prin ministrul de Externe şi ministrul de Interne, şi-a manifestat opoziţia la aşa ceva”, a continuat Victor Ponta.

Ministerul Afacerilor Externe şi-a exprimat dezacordul faţă de reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef în România, precizând că activitatea acestuia indică o atitudine antisemită. „MAE a comunicat deja părţii ungare poziţia autorităţilor române, respectiv dezacordul faţă de reînhumarea lui Jozsef Nyiro în România. Partea română a arătat că activitatea politică a lui Nyiro Jozsef din perioada 1941 – 1945 indică o atitudine de extremă dreaptă, anti-semită şi de colaborare cu un regim fascist”, arată MAE într-un răspuns acordat, marţi, la solicitarea Agerpres. Ministerul punctează că în demersurile efectuate de o serie de organizaţii din România şi din străinătate au fost transmise mesaje clare privind dezacordul faţă de astfel de manifestări.

De asemenea, vineri, Ministerul Afacerilor Externe informează, la solicitarea Mediafax, că nu a intervenit nicio schimbare în poziţia autorităţilor de la Bucureşti de dezacord faţă de reînhumarea rămăşiţelor poetului ungur Jozsef Nyiro în România. MAE arată că această poziţie va fi transmisă în cursul zilei de vineri şi Ambasadei Ungariei la Bucureşti. Totodată, MAE mai subliniază „necesitatea de a utiliza strict canalele oficiale de dialog pentru clarificarea oricăror aspecte de natură a genera dificultăţi în relaţia bilaterală”.

Ambasada Ungariei spune că înhumarea va avea loc

Reînmormântarea lui Jozsef Nyiro la Odorheiu Secuiesc va avea loc duminică, într-un cadru privat, în conformitate cu legislaţia românească, organizatorii modificând programul şi renunţând la mai multe evenimente în urma dezacordului exprimat de MAE român, a precizat joi, Ambasada Ungariei la Bucureşti, citată de Mediafax.

„Organizatorii înţeleg faptul că partea română nu este de acord cu programul reînmormântării cum a fost programat, din cauza aceasta au modificat programul şi au renunţat la mai multe evenimente. Partea maghiară cere părţii române să respecte principiile de bază ale moralei creştine. Organizatorii speră că partea română acceptă că evenimentul este un act de pioşenie, în cursul căruia totul se va desfăşura conform legislaţiei româneşti. Organizatorii evenimentului nu vor utiliza evenimentul pentru scopuri politice împotriva României, numai vor ca, conform ultimei dorinţe a lui József Nyírő, el să se odihnească în pământul din care s-a născut”, se arăta în precizarea Ambasadei Ungariei.

De asemenea, în poziţia transmisă de Ambasada Ungariei se menţiona că evenimentul nu a fost amânat, va avea loc duminică, 27 mai, de la ora 14.00, într-un cadru privat, „în conformitate cu legislaţia românească”. „Va avea loc o slujbă în amintirea lui József Nyírő de la ora 14.00, pe teren privat din Odorheiu Secuiesc, pe strada Rozei (în Papkert), după care va avea loc reînmormântarea”, a detaliat Ambasada Ungariei.

Administraţia prezidenţială nu a fost consultată

Consilierul prezidenţial coordonator Cristian Diaconescu a declarat, joi seară, că nu s-a cerut punctul de vedere al Preşedinţiei în privinţa reînhumării scriitorului maghiar Jozsef Nyiro în România.

„Nu ni s-a cerut punctul de vedere. Într-o astfel de situaţie, lucrurile în primul rând trebuie privite din perspectiva relaţiilor excelente pe care le avem cu Ungaria şi din perspectiva faptului că România este acreditată în acest moment cu un statut cât se poate de clar în ce priveşte protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale minorităţilor. Sigur, nu ştiu toate detaliile în legătură cu dialogul pe care MAE l-a purtat cu autorităţile de la Budapesta. În orice caz, nu cred că un radicalism într-o formă sau alta este ceea ce avem nevoie”, a afirmat Cristian Diaconescu, la B1 TV.

5 comentarii

MI-5 25-05-2012 - 18:19

Atitudinea tradatoare a presedintiei nu ne mira.

Camelian Propinatiu 26-05-2012 - 10:06

E mai complicat. Poate ca, dupa mofturi de circumstanta, tolerarea reinhumarii publicistului horthyst Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc, cu daune de imagine pentru România, are in vedere si calculul urmator: adâncindu-se criza UE, mâine-poimâine ar sosi in tara, via Budapesta, Orient-Expresul cu Horia si Elvira Sima de la Torredembarra!

ruski celovek 26-05-2012 - 21:56

sa-l inhumeze la Budapesta in tara de origine,e logic si legitim.

zappa 28-05-2012 - 17:48

si cu ucigasul de copii che guevara care il fascineaza pe junele procuror cum ramane? sau cu ceausescu care a fost cel mai mare antiroman?dar onorurile de care a avut parte dezvelirea statuii celui care a intoxicat mii de tineri romani cu cenaclul sau?

anonim 29-05-2012 - 13:02

Mai Zappa. Am luat asta dintr-un comunicat de presa „Liderul PSD a precizat ca cele doua personaje istorice Che Guevara si Fidel Castro nu reprezinta pentru el „nici modele umane, nici politice”.” Ceausescu nu a facut cel mai bun lucru in romania dar nici cel mai rau, cel putin a lasat tara fara datorii si pe unguri a reusit sa-i tina la respect. Si la faza cu cenaclul esti cam prost, macar erau momente culturale, patriotice, nu ce ascultam astazi.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult