Acasa InternationalExterne Expertul rus Dughin: Rusii vor un nou Stalin

Expertul rus Dughin: Rusii vor un nou Stalin

scris de Ziua Veche
44 afisari

 

Politologul rus Alexander Dughin pune sub semnul intrebarii chestiunile legate de tandemul Medvedev-Putin intr-un interviu pentru publicatia Nakanune.ru care titreaza “Tandemul mai puternic ca niciodata- tandemul spulberat”. Alexander Dughina ajuns la concluzia “Avand in vedere ca, in general, nu cunoastem care sunt relatiile dintre Putin si Medvedev (si acest lucru nu-l cunoaste nimeni pentru ca este un secret de stat), putem vorbi ce vrem despre acest subiect”.


Viata politica a Rusiei se reduce la o confruntare care nu implica partidele politice, ci grupurile de putere, a mai apreciat Dughin. Schimbarile care au loc in tandemul rusesc politic sunt din ce in ce mai evidente. Neintelegerile din Olimpul rusesc sunt din ce in ce mai multe. Medvedev vorbeste frumos la adresa ministrilor, guvernatorilor, schimba al doilea esalon al “puternicilor”, dar Nigraliev, de exemplu, ar putea ramane in functie. Politolog si filozof, sef de catedra, profesor la Universitatea de Stat din Moscova, Alexander Dughin spune ca este evident faptul ca in lupta au intrat doua “partide”: partidul celui de-al doilea mandat al lui Medvedev si partidul celui de-al treilea mandat al lui Putin. Pe langa aceasta, pe fundalul modernizarii si a inovatiei cat mai urgente, in mintea maselor devine tot mai actuala imaginea lui Stalin. Mai mult, conform cercetarilor sociologice, tocmai aceasta calitate si-ar dori rusii sa o vada la un lider modern.

Nakanune.ru: Cum credeti, Alexander Dughin, ce se petrece in tandemul autoritar? Se inteleg? Sau din contra? Am putea spune ca influenta grupului de oficiali al lui Medvedev  creste?

Alexander Dughin: In societatea de astazi putem spune, desigur, ca tandemul este mai puternic ca niciodata, dar cu toate acestea, el paraie la cusaturi.

Nakanune.ru: Deci, ironic! Explicati-ne va rog!

Politologul rus Alexander DughinAlexander Dughin: Este vorba despre o trasatura ruseasca: ceea ce acum e fiabil se poate prabusi in 15 secunde, iar ceea ce “atarna” dureaza de secole. Acesta este unul din paradoxurile istoriei rusesti si, cred ca am devenit atat de obisnuiti cu aceasta ca nimic nu ne mai surprinde. De aceea tandemul este mai puternic ca niciodata: pentru ca s-a facut bucati. Si trebuie sa intelegem acest lucru din ambele laturi – face parte din formula ilogica a politicii Rusiei.

Ar trebui remarcat ca este in crestere influenta asa numitelor partide ”ale celui de-al doilea mandat” in persoana lui Pavlovski, Gontmaher, Iurghens si “Echo Moskvi”, care vad in noul mandat al lul Medvedev speranta ca el se va apuca de masuri liberale reale si totul va reveni la anii ’90. Iar asta, la randul sau, va aduce la urmarea politicii americane, la colapsul Caucazului de Nord. “Partidul celui de-al doilea mandat” crede ca Medvedev trebuie sa se consolideze, sa-si puna oamenii pe pozitii principale, pozitii cheie.

Pe de alta parte, postura primului ministru este foarte solida, el are un sprijin puternic din partea industriasilor, inclusiv a cabinetului pe care il conduce si a celor de la putere, precum si o mare faima in randul populatiei. Prin urmare nu putem spune ca “partidul celui de-al doilea mandat” va scapa foarte usor de Putin. Putin este “e pe bune si pe termen lung”, el are o baza electorala enorma si practic el l-a numit pe Medvedev presedinte, fapt ce nu trebuie uitat.

Cu toate acestea, soldul se schimba treptat, in timp ce Medvedev este in crestere. Astfel se creeaza o conjunctura care permite sa se identifice confruntarea ideologica- “Partidul Medvedev” contra “Partidului Putin”, si nu voirbim aici despre partidele politice, grupurile elitelor, ale societatii etc.

“Partidul lui Medvedev” se bazeaza tot mai deschis pe vesticii ultra-liberali, cauta normalizarea relatiilor cu “aripa” portocalie, iar “Partidul lui Putin” demonstreaza inclinatii patriotice. Toate acestea se petrec foarte lent si constant, cu toate ca trebuie mentionat ca acum clar incepe ofensiva “Partidului celui de-al doilea mandat” asupra “Partidului intoarcerii lui Putin”, care s-a amanat cu 4 ani.

Nakanune.ru: Am putea discerne un fel de acord in acest sens intre membrii tandemului?

Alexander Dughin: Intr-adevar, acesta este un alt element in acest peisaj. Avand in vedere ca, in general, nu cunoastem care sunt relatiile dintre Putin si Medvedev (si acest lucru nu-l cunoaste nimeni pentru ca este un secret de stat), putem vorbi ce vrem despre acest subiect. Dar relatia poate fi cu doua taisuri. Fie difera, fie nu. Sunt semne care confirma si prima ipoteza, si pe a doua. Formarea acestor doua partide confirma doar prima ipoteza, dar, in acelasi timp, in mod paradoxal, Putin si Medvedev au aratat semne ale unitatii lor in mai multe randuri si astfel, putem presupune ca este vorba despre un proces politic specific constient.  Ei nu actioneaza astfel din cauza unei opozitii constiente, ci din cauza unui acord, a planului comun.

Unele lucruri nu pot fi stabilite, tocmai din cauza acestei incertitudini va trebui sa traim o perioada indelungata ghicind daca ei se “despart” sau daca  tandemul este puternic. In formularea “tandemul mai puternic ca niciodata- tandemul spulberat” se poate stabili care parte a ei este corecta si care nu abia in 2012, cand vor avea loc alegerile. Dar timp de doi ani va trebui sa ne jucam de-a “v-ati ascunselea”: ne leaga ochii, noi mergem, dam de unghiuri- pentru cei care sunt in politica, dar poporul intelege, lui deocamdata nu-i pasa de nimic, nu-i place Vestul sau il simpatizeaza pe Putin, dar asta nu va dura mult timp. Oamenii incep sa se sature de acest joc, treptat ei isi pierd interesul pentru tot ce se intampla.

 

Nakanune.ru: Dar exista oarecare semne ca Medvedev ar avea o platforma a puterii, de exemplu, un model alternativ celui al lui Putin?

Alexander Dughin: Bineinteles ca ele exista, putem aminti cel putin raportul INSOR Gontmaher- Iurghens.

 

Nakanune.ru: Dar este ea adevarata sau virtuala?

Alexander Dughin: In acest sens nu as putea sa ma pronunt. In tara noastra in genere toata politica este virtuala. Cat de real sau virtual este patriotismul lui Putin? Nici acest lucru nu este clar. El acum se cearta cu America, iar mai tarziu se declara liberal. Sau azi actioneaza dur in relatia cu “portocaliii”, iar mai apoi isi retrage presiunea pe canalele sale interne. La noi autoritatile declara un lucru, fac altceva, oamenii inteleg cu totul diferit, iar politologii ne dau o cu totul alta perspectiva. Haosul in care traim nu poate fi descifrat intr-un singur fel. Eu cred ca in Rusia istoria politica este descoperita.

 

Nakanune.ru: Cum ati descrie incidentul care a avut loc recent in Khanty-Mansiysk intre presedintele Medvedev si vice prim-ministrul Sechin in timpul unei reuniuni privind eficienta energetica? Medvedev a facut aluzie la atitudini paternaliste ale guvernului. Ar trebui sa scoatem cateva concluzii?

Alexander Dughin: Atitudinea paternalista exista, desigur, modelul lui Putin nu s-a schimbat, dar nimeni nu  propune alternative. Sa dam ceva lui Vekselberg Skolkov sau sa dam altceva lui Potanin, Prokhorov nu este o alternativa. Aceasta este o constrangere. Noi stim ca Sechin si Medvedev au diferite viziuni asupra economiei, dar, dupa parerea mea, Sechin apara status-quo-ul si concentrarea managementului afacerilor in mainile afiliate guvernului. Aceasta este o pozitie de centralizare a economiei tarii. Pe de alta parte, Medvedev isi apara interesele marilor oligarhi, orientate spre Vest, sub pretextul de lobby pentru interesele intreprinderilor mijlocii. Oricum Sechin are o pozitie mult prea importanta in politica noastra si nu ar mai conta daca Medvedev l-ar critica. Cine ca cine, dar Sechin chiar ca este mai “puternic ca niciodata”.

 

Nakanune.ru: Un birou al Institutului de Sociologie al Academiei de Stiinte a efectuat un studiu si a constatat ca rusii si-ar dori ca presedintele tarii sa intruneasca trei imagini: cea a lui Stalin, Che Guevara si a kneaziului Myshkin. Cum comentati?

Alexander Dughin: Eu cred ca populatia a identificat totul corect, doar ca acum poporul se indreapta din ce in ce mai mult spre imaginea Cheburashka si nu a kneaziului Myshkin. Kneazul Myshkin a fost un erou rus. Imaginea Cheburashka, deasemenea, apare ca o medalie sau ca un simbol olimpic. Printre altele, foarte fermecatoare imaginea: capul mic, ochii mari, blanzi. Toti oamenii iubesc pe Cheburashka.

Nakanune.ru: Dar despre imaginea lui Stalin ce puteti sa ne spuneti? In utlima vreme au aparut multe dezbateri pe acest subiect si dupa cum merg lucrurile, am putea spune ca aceasta figura istorica devine din ce in ce mai actuala in realitatea moderna rusa.

Alexander Dughin: Imaginea lui Stalin este impecabila! Deja multe lucruri ne fac nostalgici dupa Stalin in popor si noi am inteles abia acum ce om mare a fost el. Si aceasta este, deasemenea, o contradictie. In anii ’80, ’90 nu visau la Stalin, se vorbea doar despre cruzimea lui si cat de jignitoare era. Dar, aruncand o privire la ce au facut liberalii, vestici, se poate spune ca Stalin reinvie exact acum, cand noi comparam maretia lui, fie ea si groaznica, tulburatoare, strasnica, criminala, cu infractorii care au roluri importante azi in tara.Aceasta inconsistenta de orice fel, pierd in orice comparatie cu Stalin – si in sensul rau, si in sensul bun. De aceea, figura lui Stalin este imaginea zilei noastre de maine. Stalin incepe treptat sa cresca in constiinta noastra, maretia lui pare absoluta si, cred eu, in ceva timp poate deveni simbolul de necontestat al tarii noastre.

De altfel, Putin a avut la un moment dat o sansa sa scoata tara din acest stalinism, spunandu-ne ca “eu sunt democrat, sunt bun, nu sunt crud, urmez traditia unui suveran ortodox”, si noi am fi inteles ca Stalin a fost Stalin, Putin este Putin. Daca el ar fi venit sa-l inlocuiasca ca un nou democrat, dar patriot-ortodox , el ar fi putut face ca semnificatia lui Stalin sa nu mai fie relevanta pentru istoria noastra. Dar pe fundalul Cheburaska si pur si simplu a ciudatilor sinceri care au invadat politica moderna, este clar ca Stalin castiga. Din pacate, Putin pur si simplu nu si-a indeplinit, sau “inca” nu si-a indeplinit misiunea istorica. Dar, in orice caz, ceea ce se intampla acum este un joc prost. Va castiga Putin sau nu, noi nu stim, dar el incepe deja sa piarda.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS