Acasa InternationalExterne UPDATE Explozie la centrala nucleară Fukushima 1

UPDATE Explozie la centrala nucleară Fukushima 1

scris de M.A.
2 afisari

UPDATE 17.45: Cel puţin trei japonezi care locuiesc într-un oraş situat în apropierea centralei nucleare afectate de o explozie au fost iradiaţi Aceste trei persoane făceau parte dintr-un grup de circa 90 de pacienţi internaţi într-un spital din oraşul Futaba-machi şi au fost alese la întâmplare de medici pentru a fi supuse unor teste după incidentul nuclear, a anunţat televiziunea publică NHK, citată de Mediafax. Medicii au descoperit că toţi trei au fost iradiaţi, au declarat NHK şi agenţia Jiji, citând guvernul local din Fukushima. Pacienţii au aşteptat echipele de salvare într-o şcoală în care fuseseră transferaţi apoi cu elicopterul, în momentul în care o explozie s-a produs în centrala nucleară Fukushima Nr.1. Aceste trei persoane, a căror vârstă nu este cunoscută, vor fi supuse unui procedeu special pentru decontaminare radioactivă, dar starea lor de sănătate nu prezintă nimic anormal, a afirmat NHK.

De asemenea, o replică seismică, având magnitudinea preliminară de 6, s-a produs sâmbătă în apropiere de centrala nucleară Fukushima Nr.1 din Japonia, relatează Sky News.

Directorul în cadrul Direcţiei Combustibilului Nuclear din Comisia pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Cantemir Ciurea, a explicat pentru Radio România Actualităţi care au fost măsurile luate de autorităţile nipone: „Ca măsură de precauţie, s-a extins zona de evacuare a populaţiei şi s-a început distribuţia de pastile de iodură de potasiu.Există nişte emisii de radioactivitate de iod şi cesiu, dar sunt în cantitate limitată. Asta înseamnă că populaţia care va fi afectată va fi cea din imediata vecinătate a centralei. Asta înseamnă un perimetru de zece kilometri în jurul centralei”, a spus Cantemir Ciurea.

Complexul nuclear de la Fukushima este compus din două centrale nucleare:

– Fukushima Daini a fost concepută cu patru reactoare care să dezvolte o putere de 4,4 GW;

– Fukushima Daiichi (cea la care s-a produs explozia) are şase reactoare funcţionale care dezvoltă o putere de 4,7 GW şi încă două în construcţie;

UPDATE 14.17: Purtătorul de cuvânt al guvernului nipon a declarat că explozia nu a afectat containerul reactorului nuclear de la Fukushima, iar nivelul radiaţiilor a început sa scadă, transmite AFP, citată de BBC.

UPDATE 13.10: Gravitatea exploziei produse sâmbătă la centrala nucleară Fukushima 1 depinde de locul exact unde s-a produs aceasta şi de modul în care a afectat incinta reactorului, afirmă experţi.”Întrebarea esenţială legată de explozie este legată de locul exact unde s-a produs: dacă este vorba despre incinta reactorului, ar fi o configuraţie similară celei de la Cernobîl”, a declarat Stephane Lhomme, de la Observatorul pentru energie nucleară, care militează pentru renunţarea la energia atomică, transmite Mediafax. „Dar poate fi vorba şi despre o clădire din apropierea reactorului şi, în acest caz, explozia nu agravează situaţia „, a adăugat el. La centrala nucleară ucraineană de la Cernobîl, miezul reactorului se afla într-o clădire obişnuită, care a fost distrusă în momentul exploziei din 1986. În cazul accidentului din 1979 de la centrala americană Three Miles Island, incinta a rezistat şi a permis evitarea producerii unui dezastru, a afirmat Lhomme.

Autoritatea franceză pentru siguranţă nucleară (ASN) a apreciat că situaţia centralei japoneze este mai degrabă asemănătoare celei de la Three Miles Island, cu probleme în sistemul de răcire a reactorului, legate de capacitatea de absorbţie a apei de mare. „Nu există un risc a priori de explozie a reactorului nuclear, de tipul celei de la Cernobîl, ci mai degrabă un risc de avariere a reactorului, fără a exclude posibilitatea eliberării de elemente radioactive”, a declarat Olivier Gupta, director general adjunct la ASN. Gupta a adăugat că este important de aflat „în ce măsură a fost sau nu avariat combustibilul” din miezul reactorului.

UPDATE 11.50: Autorităţile nipone se pregătesc să colecteze de urgenţă iod, informează sâmbătă Kyodo, care precizează că radioactivitatea primită într-o oră de o persoană care se află la locaţia centralei nucleare de la Fukushima corespunde limitei de radioactivitate ce nu trebuie depăşită anual. ”Super-pompieri” vor fi trimişi la centrala nucleară de la Fukushima, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, citat de AFP. Televiziunea japoneză NHK le-a recomandat locuitorilor din zonă să îşi etanşeizeze locuinţele şi să evite contactul direct cu aerul. Autorităţile au evacuat deja zeci de mii de locuitori din apropierea celor două centrale nucleare de la Fukushima. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică cere Japoniei informaţi urgente priviind explozia de la centrala de la Fukushima.
Nori de fum provocati de explozia de la Fukushima

foto: Agerpres
UPDATE 11.10 Radioactivitate de 1.000 de ori peste valoarea normală a fost detectată sâmbătă dimineaţa în sala de control a reactorului 1 de la centrala nucleară Fukushima Nr.1 din nord-estul Japoniei, a anunţat agenţia Kyodo, care citează o comisie de securitate.


Explozie la Fukushima

Explozie la Fukushima


Corespondentul BBC Nick Ravenscroft, care se înrepta spre Fukushima, a fost oprit de poliţie, la aproximativ 60 de kilometri distanţă de centrală. Poliţiştii i-au spus că nu îi pot permite sa continue drumul, pentru că este foarte periculos. De asemenea, din sensul opus de mers treceau sute de maşini.Autorităţile, în maşini cu sirene şi megafoane făceau anunţuri publice. Imaginile prezentate de televiziunile japoneze arată că explozia a fost foarte puternică. Potrivit agenţiei Kyodo, în explozie au fost rănite patru persoane. De asemeena, televuiziunile japoneze au început să transmită sfaturi pentru protecţie în cazul contaminării nucleare.

UPDATE 10.40: Acoperişul şi zidurile clădirii reactorului de la centrala nucleară Fukushima s-au prăbuşit, la scurt timp după ce în zonă a fost auzită o explozie, a anunţat televiziunea japoneză NHK. Potrivit NHK, care a citat surse ministeriale, explozia s-a produs aproximativ la orele 16.00 (7.00 GMT) dintr-o cauză necunoscută. Un expert în domeniul nuclear a declarat pentru postul nipon că ar putea fi vorba de o explozie ”deliberată”.

O explozie a fost auzită, sâmbătă, la centrala nucleară japoneză Fukushima 1, iar deasupra zonei este vizibil un nor de fum alb, anunţă presa japoneză şi cea internaţională.

Centrala Fukushima

Nivelul de radioactivitate în zonă este de 20 de ori mai mare decât cel normal, a precizat televiziunea japoneză NHK, adăugând că mai mulţi angajaţi au fost răniţi în urma incidentului.Cele două centrale nucleare Fukushima, aflate în apropierea epicentrului cutremurului de vineri, au înregistrat avarii la sistemele de răcire.

O scurgere de cesiu radioactiv a fost detectată, sâmbătă, la centrala nucleară Fukushima 1, situată la 250 de kilometri nord de Tokyo, iar Agenţia pentru securitate nucleară şi industrială a apreciat că într-unul dintre reactoare s-ar putea declanşa un proces de fuziune nucleară, transmite Mediafax.

Un purtător de cuvânt al companiei Tokyo Electric Power (TEPCO) a precizat însă că procesul de fuziune nu a fost declanşat, iar compania încearcă să obţină o creştere a nivelului apei pentru răcirea reactorului numărul 1.

După cutremurul devastator produs vineri în Japonia, sistemul de răcire al reactorului 1 de la Fukushima a înregistrat mai multe defecţiuni, urmate de o creştere anormală a presiunii interne.

FukushimaMai mult de 215.000 de persoane au fost evacuate şi cazate în adăposturi din nordul şi estul Japoniei.

Mai mult de 100.000 de persoane au fost evacuate numai în prefectura Fukushima, 45.000 dintre acestea fiind locuitori din zona centralelor nucleare de la Fukushima.

Numărul total al persoanelor evacuate ar putea fi mult mai mare, însă poliţia nu dispune încă de informaţii privind situaţia din prefectura Miyagi, cel mai grav afectată de cutremur. Autorităţile japoneze au afirmat că mii de persoane sunt încă blocate în clădiri izolate de ape în prefectura Miyagi.

Guvernul a decis evacuarea populaţiei pe o rază de 10 kilometri în jurul centralei nucleare Fukushima 1 şi pe o rază de trei kilometri în zona centralei Fukushima 2, unde au fost înregistrate defecţiuni ale sistemelor de răcire a reactoarelor. Cele două centrale, care deservesc parţial regiunea Tokyo, sunt situate la circa 250 de kilometri nord de capitala niponă.

3 comentarii

Ancutza Hazu 12-03-2011 - 17:33

CATRE OAMENII MAI JAPONEZI, NU ESTE NICI UN PERICOL!!!

Precum a spus si guvernul, nu este nici un pericol, si camioane cu pastile de iod vor fi distribuite populatiei.

A fost o explozie la centrala, dar nu se stie precis daca a fost la centrala cu reactorul nuclear, deci iarasi nu este absolut nici un pericol, si 20 de mii de autobuze sunt pregatite pt evacuare.

Sa nu fie panica, nu este nici un pericol! Pe o raza de 10 km in nici un caz, si pt cei cativa morti, care din pacate au decedat, se va da gratuit sicriu de plumb frumos ornamentat.

Fiti linistiti, guvarnul vegheaza!

Faka Fuki 12-03-2011 - 18:50

Catre gospodinele constiincioase – supa trebuie servita cu polonic de otel inoxidabil, aceasta bolocheaza total radiatiile alfa si beta, si de asemenea o parte bunicica din gama.

Faka Fuki 12-03-2011 - 19:13

Oamenii iradiati sunt examinati in chiloti, daca sunt 10% bacterii atunci au fost iradiati 90%

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult