Acasa InternationalExterne Extremismul maghiar – optiunea generatiei Facebook

Extremismul maghiar – optiunea generatiei Facebook

scris de Ziua Veche
1 afisari

La finalul primului tur al alegerilor legislative din Ungaria, europenii au aflat ca in centrul continentului, un partid de extrema–dreapta, Miscarea pentru o Ungarie mai buna (Jobbik) – partid antisemit si rasist, fondatorul Garzii Maghiare si aliat in Parlamentul European cu Partidului National Britanic si Frontul National Francez – a obtinut 17 % din voturi, reusind sa intre in parlament. Potrivit EUobserver, o serie de analisti politici, care au studiat fenomenul, sustin insa ca succesul Jobbik, vazut de presa internationala ca “un semnal clar al faptului ca actuala criza economica a readus la viata cei mai temuti demoni ai Europei”, nu poate fi pus doar pe seama recesiunii.

In mod evident, Ungaria a fost lovita de criza mai puternic decat alte state, fiind primul membru al Uniunii Europene care a solicitat sprijinul Fondului Monetar International (FMI), fapt care a influenta rezultatul alegerilor de saptaman trecuta, dar analistii sunt de parere ca problema e mai complexa. Graeme Atkinson, redactor la publicatia britanica antifascista Searchlight, afirma ca a fost surprins de atentia pe care presa a acordat-o fenomenului extremist imediat dupa scrutin, avand in vedere faptul ca de cele mai multe ori, acesta nu este tratat cu seriozitate. Extremismul “nu a aparut in urma cu doi ani (…) acesta este un fenomen mai vechi, care trebuie monitorizat si combatut (…), dar, nu trebuie ca acum sa ne panicam, iar in momentul in care apare o alta stire importanta, sa uitam de el”, a adugat Atkinson. Acesta sustine ca o posibila explicatie a succesului extremistilor ar fi atitudinea socialistilor din Ungaria, dar si din Europa, care “si-au abandonat valorile traditionale, spatiul astfel creat fiind umplut de extrema – dreapta”. Teoria este sustinuta si de o analiza facuta de un institut din Budapesta, referitoare la rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European, din 2009. Potrivit acesteia, majoritatea electoratului Jobbik nu este alcatuit din fosti simpatizanti ai dreptei, ci din sustinatorii dezamagiti de socialistii (MSZP). In acelasi timp, un studiu recent realizat de Political Capital, think – tank cu sediul in Budapesta, arata ca in ultimii zece ani, in Ungaria, sprijinul pentru ideile extremiste s-a dublat, protestele de strada din 2006, provocate de afirmatiile fostului premierului Ferenc Gyurcsany, avand si ele un rol important in acest sens. 

Tinerii radicali

Spre deosebire de susutinatorii partidelor extremiste din alte state, membrii Jobbik sunt, in mare majoritate, tineri eruditi. Conform sondajelor de opinie realizate la finalul primului scrutin, 40 % din persoanele care au votat cu Jobbik au sub 24 de ani, 50 % au varste cuprinse intre 24 si 35 de ani si doar 10 % au peste 55 de ani. Alex Kuli, analist in cadrul Political Capital, sustine ca tinerii maghiari nu sunt atrasi de stanga, “discreditata dupa prabusirea blocului sovietic” si se orienteaza astfel spre extrema – dreapta. De exemplu, purtatorul de cuvant al Jobbik la nivel national, Dora Duro, are doar 22 de ani. Aceasta recunoscut faptul ca, in ultimul timp, foarte multi tineri absolventi de studii superioare, “care nu si-au putut gasi un loc de munca”, au devenit membri Jobbik. Adam LeBor, corespondentul Times la Budapesta, sustine ca, in afara de actuala criza econimca, succesul Jobbik in randul tinerilor poate fi explicat prin campania extrem de activa pe care partidul o duce pe internet si pe retele de socializare, cum ar fi Facebook. Pe de alta parte, Adam Schonburger, membru al Organizatiei Tinerilor Evrei de la Budapesta – cunoscut pentru criticile aduse Jobbik – a incercat sa popularizeze cultura evreilor si a tiganilor, organizand un festival anual, in speranta ca tinerii maghiari vor avea si alte surse de informare despre acest subiect, in afara de site-ul Jobbik si retele de socializare. Schonburger atrage insa atentia si asupra altei chestiuni importante, si anume ca majoritatea reprezentantilor studentilor din decanatele facultatilor cu profil umanist din Ungaria, sunt controlati de Jobbik, partidul fiind fondat chiar de studenti (2003).

 “Iudapesta”

 In discursurile lor, Vona Gabor, presedintele Jobbik si fondatorul organizatiei Garda Maghiara, interzisa in prezent in aceasta tara, dar si alti mebri ai partidului, fac referire din ce in ce mai des la capitala Ungariei, numind-o “Iudapesta”, deoarece “70 % din companiile de la Budapesta apartin evreilor”. In opinia lui LeBor, principalul “element mobilizator” al partidului nu este insa antisemitismul, ci rasismul indreptat impotriva tiganilor, “mult mai raspandit”. EUobserver aminteste insa o scrisoarea expediata de europarlamentarul Jobbik Krisztina Morvai ambasadorului Israelului de la Budapesta, in februarie 2009, dupa atacul israelian asupra Fasiei Gaza, in care aceasta afirma ca “singura cale de a discuta cu oameni ca voi este adoptarea stilului Hamas (…) Sper ca toti criminali murdari ca voi, vor primi saruturi din partea Hamas”.

0 comentariu

Ioan 01-04-2010 - 03:47

Isus i-a zis: „Eu sunt invierea si viata.Cine crede in Mine, chiar daca ar fi murit, va trai.
Si oricine traieste si crede in Mine, nu va muri niciodata

Rasputin 01-04-2010 - 05:37

Dar să nu ne mirăm. Din presă auzim cele mai ciudate expresii vânturate de aşa zişi jurnalişti. Lipsa de cultură a acestora se poate constata zilnic prin cele scrise în ziare.
Mai amintesc ultima găselniţă, „expertiza” folosită total impropriu limbii române.
Ei au impresia că sunt interesanţi, de fapt arătînd cît sunt de inculţi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult