Lituanienii au spus "NU" construirii unei noi centrale nucleare | Ziua Veche
Acasa InternationalExterne Fără noi centrale nucleare: Lituanienii au spus „NU” la referendum

Fără noi centrale nucleare: Lituanienii au spus „NU” la referendum

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Lituanienii s-au prezentat duminică, 14 octombrie, la vot pentru a se pronunţa în legătură cu construirea unei noi centrale nucleare la Visaginas.

Lituanienii au spus „NU” construirii unei noi centrale nucleare (foto: media.idahostatesman)

Peste 61% dintre lituanieni au răspuns „nu” la întrebarea „Sunteţi de acord cu construirea unei noi centrale nucleare în Republica Lituania?”, în timp ce doar 34,76% au răspuns „da” conform rezultatelor parţiale, publicate de către Comisia Electorală Naţională lituaniană în legătură cu referendumul de duminică, 14 octombrie. Potrivit mediafax, Comisia Electorală din Lituania a anunţat că prezenţa la vot a depăşit 50%, astfel că votul o să fie validat.

Proiectul de construire a unei centrale nucleare la Visaginas are ca scop înlocuirea reactorului de la Ignalina, oprit în 2009, conform angajamentelor asumate de către Lituania în cadrul aderării sale la Uniunea Europeană (UE) în 2004. În pofida catastrofei de la Fukushima, în Japonia, Guvernul lituanian de centru-dreapta a menţinut proiectul construirii acestei centrale împreună cu cei doi vecini baltici, Estonia şi Letonia, iar Parlamentul a aprobat proiectul în această vară.

Conservatorii aflaţi la putere sunt de părere că referendumul, iniţiat de către social-democraţi, reprezintă o manevră electorală. Guvernul nu este legat de rezultatul acestui plebiscit cu valoare consultativă, însă virajul la stânga operat duminică în Lituania ar putea să influenţeze viitorul domeniului nuclear în această ţară.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult