Acasa InternationalExterne Fenomenul certificatelor COVID false ia amploare în Franța și Germania

Fenomenul certificatelor COVID false ia amploare în Franța și Germania

scris de Misu Andrei
106 Afisari

În Franța au fost descoperite până acum 110.000 de permise sanitare falsificate. Au fost reținute sute de persoane, după declanșarea a 400 de anchete. Și germanii se confruntă cu o problemă similară.

Oficialii din Franța recunosc: medici și asistente, care au acces la sistemul de emitere a certificatelor, sunt implicați în falsificarea certificatelor, chiar dacă riscă până la 5 ani de închisoare.

La rândul său, Deutsche Welle scrie că farmaciștii se plâng de o avalanșă a permiselor sanitare false și de faptul că sunt foarte greu de verificat. Au ștampile și semnături aparent legale.  

Și autoritățile italiene anunțau luna trecută că au depistat un tânăr care s-a îmbogăţit din vânzarea de certificate de vaccinare false, o afacere la care s-a asociat cu hackeri ruşi, cu ajutorul cărora a câştigat în câteva luni zeci de mii de euro şi şi-a cumpărat obiecte de lux.

Într-o declaraţie acordată joi televiziunii publice France 2, ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, a spus că au fost efectuate până în prezent peste o sută de interogatorii şi unele persoane au fost deja condamnate. „Problema cu paşapoartele sanitare false este că adesea implică o complicitate a unui medic sau asistent, ceea ce este foarte dificil de probat”, a explicat Darmanin.

La fel ca titularul portofoliului Sănătăţii, Olivier Véran, ministrul de interne francez s-a declarat favorabil unui tratament binevoitor pentru acei cetăţeni care deţin un astfel de certificat fals, dar doresc să se vaccineze pentru a intra în legalitate, scrie Agerpres.

Guvernul francez va avea vineri o reuniune a Consiliului de apărare sanitară pentru a examina noi măsuri de combatere a pandemiei, inclusiv în contextul ameninţării pe care o reprezintă varianta Omicron a coronavirusului. Deocamdată a fost restricţionat sever accesul în Franţa pentru persoanele care vin din Regatul Unit, ţară unde această variantă foarte contagioasă s-a extins îngrijorător.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS