Acasa InternationalExterne Firmele care îşi vând afacerile din Rusia, obligate să doneze statului o parte din prețul vânzării

Firmele care îşi vând afacerile din Rusia, obligate să doneze statului o parte din prețul vânzării

scris de Misu Andrei
57 Afisari

Investitorii din ţările „neprietenoase” care îşi vând activele din Rusia vor fi obligaţi să doneze cel puţin 10% din preţul vânzării către bugetul statului rus, transmite Reuters.

(foto:politik.md)

Potrivit sursei citate, acest lucru va face şi mai dificilă situația companiilor occidentale care vor să plece din Rusia pe fondul războiului din Ucraina.

Firmele straine care vor să iasă din țară sunt obligate deja să îşi vândă afacerile din Rusia la preţuri mult reduse, câteva dintre aceste firme fiind nevoite chiar să accepte doar un preţ nominal în timp ce multe firme străine au depreciat semnificativ valoarea activelor ruseşti, chiar dacă unele companii au inclus în contractele de vânzare clauze care să le permită să revină în Rusia, la un anumit moment, informează Agerpres.

Cât sunt nevoite să plătească companiile

Conform unor informaţii publicate luni seara pe pagina de Internet a Ministerului de Finanţe de la Moscova, comisia guvernamentală care monitorizează investiţiile străine şi-a revizuit cerinţele cu privire la vânzările de active în care sunt implicaţi investitori străini din ţările care au impus sancţiuni Rusiei, ţări pe care Moscova le califică drept „neprietenoase”.

Printre noile cerinţe se numără şi „o obligaţie de a face o contribuţie voluntară în numerar la bugetul federal, în valoare de cel puţin 10% din valoarea de piaţă a activelor respective, conform raportului de evaluare a activelor„.

Măsurile adoptate de autorităţile ruse la finele lunii decembrie 2022 stipulau că vânzările de active sunt permise numai cu condiţia ca potenţialul cumpărător al activelor să beneficieze de un discount de 50%, după o evaluare independentă.

Anterior, cei care doreau să îşi vândă activele ruseşti puteau alege între a plăti imediat 10% din valoarea totală a tranzacţiei la bugetul federal al Rusiei sau a plăti în tranşe pe parcursul a unu până la doi ani. Totuși, posibilitatea de a plăti în tranşe a fost acum eliminată, menționează Reuters.

Un proiect de lege care ar fi permis autorităţilor ruse să confişte activele investitorilor occidentali nu a reuşit să treacă prin Parlamentul de la Moscova în vara anului trecut. În schimb, un decret semnat de preşedintele Vladimir Putin la data de 5 august 2022 interzice investitorilor din ţările neprietenoase să îşi vândă acţiunile la cele mai importante şi mai uşor de transferat investiţii, precum cele în proiecte energetice importante sau în bănci, exceptând situaţia în care Putin acordă o scutire.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult