Acasa InternationalExterne FMI acorda R.Moldova 574 de milioane de dolari

FMI acorda R.Moldova 574 de milioane de dolari

scris de Ziua Veche
0 afisari

 

.Consiliul de Directori executivi al FMI a aprobat, la 29 ianuarie, programul economic cu Republica Moldova, sustinut de mecanismul extins de creditare (ECF) si mecanismul de finantare extinsa (EFF), anunta Fondul Monetar International.


Republica Moldova va beneficia de o asistenta financiara echivalenta cu 369,6 milioane de Drepturi speciale de tragere (DST) (circa 574,4 milioane de dolari S.U.A.), avind ca scop sustinerea programului economic al tarii in vederea restabilirii durabilitatii fiscale si externe, mentinerii stabilitatii financiare, reducerii saraciei si cresterii economice. Autoritatile Republicii Moldova obtin acces imediat la 60 milioane de DST (circa 93,2 milioane de dolari S.U.A.), iar transele urmatoare vor fi debursate in urma revizuirilor semi-anuale.

Noul program urmeaza programul pe trei ani finantat prin Mecanismul de finantare pentru cresterea economica si reducerea saraciei (PRGF), aprobat de Consiliul de Directori Executivi in luna mai a anului 2006, care a expirat in luna mai a anului 2009.

 

0 comentariu

Nellu 23-03-2010 - 16:45

Prohorov: Rusia ar trebui sa cumpere Grecia!
Oligarhul rus Mihail Prohorov, cu o avere estimata la aproape 18 mld. dolari, a declarat, in cadrul unui show de televiziune, Spotlight Paris Hilton, ca Rusia ar face o afacere buna daca ar cumpara Grecia, potrivit Bloomberg.
Mai in gluma, mai in serios, Prohorov considera ca gigantul rus Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale din lume, ar avea astfel ocazia sa foloseasca flacara olimpica drept noul logo al companiei. Prohorov este seful Russian Biathlon Union, care a obtinut doua din cele trei medalii de aur ale Rusiei la Jocurile Olimpice de la Vancouver.

Pribeagul 23-03-2010 - 19:48

[Prohorov: Rusia ar trebui sa cumpere Grecia!]

Probabil ca-n iuresul virtejului capitalisto-imperialist s-ar gasi si cumparatori si… vinzatori pentru Grecia.

Totusi, o intrebare de bun simt: este posibil?

Nellu 23-03-2010 - 20:42

Mai mult decat posibil si nu metaforic:

Grecii şi-ar putea vinde insulele să scape de datorii

Deputaţii germani i-au cerut Greciei să-şi vândă insulele dacă vrea ajutor financiar ca să scape de datorii, scrie cotidianul german Bild.

„Vă dăm bani, voi ne daţi Corfu”, scriu jurnaliştii germani.

„Statul elen trebuie să-şi vândă proprietăţile funciare, precum insulele nelocuite şi să renunţe la participaţiunile din anumite companii”, a declarat pentru cotidian deputatul liberal Frank Schäffler, din Partidul FDP aflat la putere.

„Să finanţezi Grecia e ca şi cum i-ai da alcool unui alcoolic. Asta nu schimbă problema dependenţei. Grecii trebuie să facă economii, după anii în care au cheltuit prea mult”, a mai declarat Schäffler pentru postul de televiziune N24.

Insule contra bani gheaţă

„Dacă Uniunea Europeană şi Germania vor ajuta financiar Grecia, această ţară trebuie să ofere în schimb nişte garanţii”, e de părere şi deputatul Marco Wanderwitz, din partidul CDU a cancelarului Merkel.

Aşa că nişte insule ar putea să fie puse la bătaie şi poate şi obiectele de patrimoniu.

Grecia are 6.000 de insule, majoritatea nelocuite, potrivit ministrului elen al turismului.

„Au auzit că ar trebui să vindem şi Acropolis. Nu cred că este o decizie potrivită”, au reacţionat deputaţii greci.

Cancelarul german Angela Merkel se întâlneşte mâine cu premierul grec George Papandreou. „Merkel nu-i poate promite niciun ajutor Greciei”, a mai spus Schäffler.

Chiar şi aşa, Grecia nu va reuşi să îndeplinească ţinta impusă de UE statelor membre, care trebuie să aibă un deficit de cel mult 3% din PIB.

Nellu 23-03-2010 - 20:45

Cum poate scăpa Grecia de datorii? Vinde insule!

Mai mulţi politicieni germani au solicitat autorităţilor de la Atena să vândă din insule pentru a diminua datoriile Greciei, potrivit publicaţiei Bild. „Statul elen trebuie să renunţe la participaţii la companii şi să vândă proprietăţi funciare, precum insulele nelocuite”, a afirmat debutatul liberal german Frank Schäffler, într-un articol apărut în Bild cu titlul „Vă dăm bani, daţi-ne Corfu”.

Un alt deputat, Marco Wanderwitz, consideră că un eventual ajutor financiar venit din partea Uniunii Europene, inclusiv a Germaniei, ar trebui garantat de Grecia .

„Câteva insule ar trebui să rezolve această problemă”, a afirmat el.

Grecia deţine circa 6.000 de insule, în mare parte nelocuite , potrivit datelor ministerului elen al Turismului.

O companie privată germană încearcă în prezent să vândă o insulă grecească pentru 45 de milioane de euro, subliniază Bild.

Cancelarul german, Angela Merkel, se va întâlni vineri cu premierul elen Georges Papandréou, pentru a discuta în legătură cu problemele financiare ale Greciei. Autorităţile de la Atena au anunţat miercuri noi măsuri de austeritate prin care încearcă să reducă deficitul public uriaş.

Pribeagul 23-03-2010 - 20:57

Rusii au vindut Alaska. Se poate intelege o asemenea actiune. Se mai vind si insule. Situatiile pot fi explicate. Dar sa se vinda si sa de cumpere Grecia, chiar daca s-ar gasi cumparatori si… vinzatori, totusi parca este prea mult.

Nellu 23-03-2010 - 21:33

„Oferta verbala” a fost facuta dupa sursele Bloomberg.Probabil ca analizata in profunzime ideia- nu este vorba de Grecia ca tara -referirea este la ce propietati detine ca stat si care pot fi valorificate.
In tot cazul nu exista fum fara foc in jocurile economice la aceste nivele si probabil ca „simbolurile nationale” pot fi valorificate in bani.Exact cum a fost „fum” cu unul din simbolurile Romaniei „Casa Radio”…(cca 1 miliard $) sau recentele aluzii de „foc „in legatura cu alt simbol edificiu „Casa Poporului ” evaluata teoretic la 4 miliarde $….Deci precedente sunt in toate tarile depinde daca ai ce pune la vanzare si care este destinatia sacrificiului national in acest caz….

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult