Acasa InternationalExterne FMI blochează accesul Afganistanului la resursele instituției

FMI blochează accesul Afganistanului la resursele instituției

scris de Misu Andrei
83 afisari

Fondul Monetar Internațional a blocat accesul Afganistanului la finanțare, astfel ca banii să nu ajungă la talibani. Pe de altă parte, finanțele suverane ale țării, în ansamblul lor, sunt puse, totuși, la adăpost. Talibanii ar avea acces doar la 0,1 până la 0,2 la sută din rezervele financiare totale. Și atunci, din ce se finanțează? 

La FMI, în cadrul noii emisiuni de drepturi speciale de trageri, Kabulul avea disponibile 440 de milioane de dolari în noi rezerve monetare, iar tragerea era programată pentru luni. FMI a luat miercuri decizia de a bloca accesul Afganistanului. A făcut-o la presiunea Trezoreriei Statelor Unite, care vrea să se asigure că nu vor ajunge bani la dispoziția fundamentaliștilor.

În același timp, activele externe ale Afganistanului sunt înghețate.

Talibanii sunt mega-bogați. Rolul mollahului Yaqoob

Ar putea părea că islamiștii proaspăt instalați la putere la Kabul sunt lăsați fără resurse financiare, dar în fapt, militanții talibani din Afganistan au devenit mai bogați și mai puternici de când regimul lor islamic fundamentalist a fost răsturnat de la putere de forțele americane, în 2001.

În anul fiscal care s-a încheiat în martie 2020, talibanii ar fi avut profituri de 1,6 miliarde de dolari. În comparație, guvernul afgan a făcut 5,55 miliarde de dolari în aceeași perioadă.

În cazul talibanilor, este o creștere de la 1 miliard de dolari și s-ar datora mollahului Yaqoob, fiul fostului lider spiritual al talibanilor, mollahul Mohammad Omar. Yaqoob a preluat supervizarea operațiunilor financiare ale grupării jihadiste după moartea tatălui său.

Dezvăluiri despre sursele de venit ale talibanilor au apărut în toamna anului trecut într-un raport confidențial al NATO, obținut ulterior de Radio Europa Liberă.

Hanif Sufizada, analist de politică economică la Centrul pentru Studii Afgane de la University of Nebraska Omaha, a publicat în 8 decembrie 2020 un articol în The Conversation în care detalia sursele de finanțare ale talibanilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult