Acasa InternationalExterne Focul se întinde: Sânge în Bahrein, “Ziua Mâniei” în Libia

Focul se întinde: Sânge în Bahrein, “Ziua Mâniei” în Libia

scris de Adrian Pătruscă
0 afisari

Unda de şoc a revoluţiilor zgâlţîie tot mai puternic lumea arabă.

Bilanţ tragic: 6 morţiÎn Bahrein, situaţia s-a agravat brusc. Armata i-a dislocat pe cei câteva sute de manifestanţi din Piaţa Perlei, în centrul capitalei Manama. Trupele speciale i-au atacat pe protestatari fără somaţie, cu gaze lacrimogene, dar şi, potrivit unor surse ale opoziţiei, citate de presa franceză, cu gloanţe de cauciuc şi chiar gloanţe cu fragmentaţie. Patru oameni au fost ucişi, iar 95 răniţi, potrivit opoziţiei.

Manifestanţii ocupau de marţi Piaţa Perlei, rebotezată de ei Tahrir ca omagiu faţă de revoluţia din Egipt, după ce doi tinerii şiiţi fuseseră ucişi într-o prim miting luni. Micul regat din Golf este guvernat de o dinastie sunită, în vreme ce populaţia este în proporţie de 70% şiită. Zeci de blindate ale armatei sunt staţionate împrejurul pieţei.

Ministerul de Interne a încercat să-şi justifice intervenţia în forţă: “Forţele de ordine au epuizat toată căile de dialog”. Unii dintre manifestanţi ar fi “părăsit de bună voie locul, alţii însă au refuzat să se supună legii”.

“Acest atac sălbatic va avea repercusiuni catastrofale asupra stabilităţii din Bahrein”, a declarat opoziţia.

Numărul morţilor în urma protestelor lansate pe Facebook ajunge astfel la şase. După moartea primilor doi, ministrul de Interne îşi ceruse iertare şi promisese arestarea responsabililor din rândurile forţelor de ordine. Regele însuşi se arătase dispus să implementeze reforme substanţiale.

“Ziua Mâniei împotriva lui Gaddafi

În Libia, joi este ziua adevărului pentru opozanţii regimului colonelului Gaddafi, aflat de 42 de ani în fruntea ţării. Ei au făcut un amplu apel la o Zi a Mâniei. Joi se împlinesc cinci ani de la violenţele din Bengazi, unde poliţia a dispersat o demonstraţie, ucigând mai multe persoane care atacaseră consulatul italian. De miercuri, în Bengazi au avut loc mai multe ciocniri soldate cu 38 de răniţi. Şi în Al-Baida, oraş din estul Libiei au avut loc miercuri ciocniri care s-au soldat cu cel puţin patru morţi. Organizaţiile libiene pentru drepturile omului vorbesc chiar de 13 victime.

Manifestaţii şi contra-manifestaţii în Yemen

Tensiunea este mare şi în Yemen. Cinci persoane au fost rănite joi la Sanaa, în timpul unor confruntări între manifestanţi şi sprijinitorii actualei puteri. Cei 2000 de protestatari, majoritatea studenţi, au fost atacaţi, la ieşirea din campus, de susţinători ai Congresului Popular General, înarmaţi cu bâte şi pietre. Miercuri, în împrejurări asemănătoare, fuseseră răniţi alţi zece studenţi. Preşedintele Ali Abdallah Saleh este în fruntea ţării de 32 de ani.

Iranul s-a trezit după un an

Agitaţia cuprinde şi Iranul, unde, după un an de linişte, opozanţii rergimului au ieşit din nou în stradă luni. Doi susţinători ai puterii au fost ucişi în confruntări. Funeraliile unui dintre ei, miercrui, au prilejuit alt ciocniri între cele două tabere.

Nici Autoritatea Palestiniană nu are linişte. Preşedintele Mahmoud Abbas l-a însărcinat luni pe premierul Salam Fayyad să formeze un nou guvern.

În Iordania, ministrul de Interne a anunţat marţi o îndulcire a legii adunărilor publice, care vor putea avea loc fără autorizare prealabilă.

În fine, în Algeria mişcarea Coordonarea Naţională pentru Schimbare Democratică organizează sâmbătă un nou “marş paşnic”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult