Acasa InternationalExterne UPDATE: Fost oficial de la Biskek: “Presedintele kargaz Bakiev va avea soarta lui Ceausescu”

UPDATE: Fost oficial de la Biskek: “Presedintele kargaz Bakiev va avea soarta lui Ceausescu”

scris de Ziua Veche
7 afisari

 .

 UPDATE 16.50Presedintele kargaz Bakiev nu va demisiona din functie, dar, in acelasi timp, afirma ca nu este in stare sa influenteze situatia din tara. “Declar ca nu am demisionat si nu voi demisiona din functia de presedinte”, sustine Bakiev, citat de Interfax. Presedintele kargaz a afirmat ca este gata sa-si asume responsabilitatea si ca nu are de gand sa se foloseasca de imunitatea statutului. “Sunt gata sa-mi asum responsabilitatea pentru vina mea in tragicele evenimente care au avut loc, fara sa ma ascund in spatele imunitatii prezidentiale, daca ea va fi dovedita printr-o ancheta obiectiva si impartiala

”, a adaugat Kumanbek Bakiev. “Totusi, consider ca am actionat asa cum cere Constitutia in aceasta situatie”, sustine presedintele.

 

 

UPDATE 16.03: 150 de parasutisti rusi vor fi trimisi la baza aeriana rusa din orasul Kant, relateaza RIA Novosti. Aceasta se afla la 20 de km de la Biskek si este deservita de un numar de 250 de ofiteri si 150 de soldati rusi. Parasutistii sunt tirmisi in Kargastan pentru a asigura securitatea familiilor militarilor rusi.  Decizia de a trimite intariri in Kargastan apartine presedintelui Dmitri Medvedev, a declarat generalul Makarov.

 

UPDATE 15.46Ziua de 10 aprilie este declarata zi nationala de doliu in Kargastan, in memoria victimelor violentelor dintre membrii opozitiei si fortele de ordine. Un decret in acest sens va fi semnat de seful interimar al Guvernului, Roza Otunbaeva, informeaza Interfax. Ultimele date arata ca in timpul violentelor au murit 75 de persoane, iar numarul ranitilor depaseste 1000.

 –––

 Presedintele Kargastanului, Kumanbek Bakiev, care a parasit capitala dupa protestele de miercuri, ar putea avea soarta lui Ceausescu, care a fost impuscat in urma revolutie din ’89, a afirmat fostul presedinte kargaz Askar Akaev, citat de RIA Novosti.  

Potrivit opozitiei, Bakiev se afla la Djabal-Abad, de unde se presupune ca incearca sa organizeze o miscare de rezistenta. Presedintele nu a dat inca nici un fel de declaratii. Kumanbek Bakiev a ajuns in fruntea statului kargaz in 2005, in urma “Revolutiei lalelelor”. Si la acea vreme, opozitia a preluat puterea, iar presedintele in exercitiu- Akaev- a semnat un act de abdicare. Bakiev s-a indreptat singur spre un astfel de sfarsit. Soarta lui va fi ca cea a dictatorului roman, pentru ca poporul este impotriva lui. Il asteapta o soarta trista, soarta lui Ceausescu”, a afirmat Akaev. In opinia lui, nici un stat nu-i va oferi azil politic lui Bakiev, relateaza aceasi sursa.“Nimeni nu-l va primi (pe Bakiev), pentru ca el nu a putut sa mentina relatii bune cu nici una dintre tarile vecine. In prima faza, el va fi judecat in Sud – la locul nasterii sale – in DjabalAbad”, a spus ex-presedintele Akaev. Guvernul interimar creat de opozitia kargaza a anuntat joi ca dizolva Parlamentul si ca preia functiile presedintelui si ale Cabinetului. Acest Guvern intentioneaza sa lucreze timp de sase luni. Membrii opozitiei au anuntat trecerea politiei, armatei si a politiei de frontiera de partea lor. Protestele din Kargastan au inceput marti seara, la Talas, si au continuat miercuri, la Biskek. In urma violentelor, 74 de persoane si-au pierdut viata si peste 500 au fost ranite.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS