Acasa InternationalExterne Fostul ministru de Interne polonez, arestat la palatul prezidenţial

Fostul ministru de Interne polonez, arestat la palatul prezidenţial

scris de C.S.
173 Afisari

Ministrul de Interne din fostul guvern populist polonez şi unul din colaboratorii săi apropiaţi au fost arestaţi marţi seara la palatul prezidenţial de către poliţie, a declarat un adjunct al ministrului de Interne, informează AFP.
„Arestaţi în conformitate cu decizia instanţei”, a scris Czeslaw Mroczek pe X, informaţii confirmate ulterior de poliţie.

Mariusz Kaminski

În decembrie, o instanţă poloneză i-a condamnat pe Mariusz Kaminski, ministru de Interne în fostul guvern naţionalist, şi pe unul dintre colaboratorii săi apropiaţi, Maciej Wasik, la doi ani de închisoare pentru depăşirea atribuţiilor într-un dosar ce datează din 2007.
La vremea respectivă, şef al biroului central anticorupţie, Mariusz Kaminski a ordonat o anchetă considerată ilegală care viza un membru al coaliţiei de guvernământ, condusă de PiS.
Personalitate controversată, Kaminski a servit şi în calitate de coordonator al serviciilor secrete şi întruchipează, în ochii criticilor săi, tendinţele autoritare din cadrul partidului naţionalist şi populist Lege şi Justiţie (PiS), care a pierdut puterea în urma alegerilor legislative din octombrie.

Luni seara, o instanţă a emis un mandat de arestare pe numele celor doi. Aceştia îşi susţin nevinovăţia, invocând o graţiere prezidenţială acordată de preşedintele Andrzej Duda în 2015 şi pusă sub semnul întrebării de Curtea Supremă. Aleşi deputaţi la scrutinul din octombrie, cei doi şi-au văzut vineri anulate mandatele.

Poliţia nu i-a putut găsi pe cei doi bărbaţi la domiciliu marţi dimineaţă. Dar Mariusz Kaminski şi Maciej Wasik au apărut la scurt timp alături de preşedintele Andrzej Duda, el însuşi membru PiS, în cadrul unei ceremonii la palatul prezidenţial unde au petrecut apoi întreaga zi. Potrivit presei, preşedintele lipsea în momentul arestării.

După-amiază, cei doi au dat declaraţii în curtea palatului prezidenţial.”Nu ne ascundem, suntem aici cu preşedintele, ştim că forţele de poliţie sunt adunate lângă preşedinţie pentru a ne aresta„, a declarat Kaminski. „Dacă vom ajunge în închisoare, vom fi prizonieri politici„, a adăugat el.

„Este o situaţie inedită„, a comentat premierul pro-european Donald Tusk înainte de arestare, o situaţie în care „persoanele condamnate care trebuie duse de poliţie într-un loc de izolare, aleg un alt loc de izolare, probabil mai confortabil,” (…) palatul prezidenţial”. De asemenea, şeful guvernului a acuzat „tabăra politică care a guvernat Polonia timp de opt ani” că a provocat „un haos legal fără precedent„.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS