Acasa InternationalExterne Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, condamnat la închisoare

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, condamnat la închisoare

scris de Misu Andrei
195 Afisari

Nicolas Sarkozy a fost condamnat la un an de închisoare, din care șase luni sunt cu suspendare, în afacerea „Bygmalion”, pentru că și-ar fi finanțat ilegal campania electorală. Cheltuielile excesive au fost făcute înainte de alegerile prezidențiale din 2012, din Franța, potrivit publicației Le Figaro.

Nicolas Sarkozy, condamnat la închisoare

Procurorii responsabili cu acest caz au precizat că Sarkozy a cheltuit 42,8 milioane de euro pentru campania din 2012, adică aproape dublu față de suma permisă.

La acea vreme, partidul său, UMP, a colaborat cu Bygmalion, o companie de relații publice, pentru a masca adevăratul cost al campaniei lui, care s-a remarcat prin evenimente spectaculoase, unele nemaivăzute până atunci în politica franceză.

„Nu am ales niciun furnizor, nu am semnat nicio ofertă, nicio factură”, a spus Sarkozy.

În acest dosar au mai fost condamnate alte 13 persoane, care au primit pedepse de până la trei ani și jumătate de închisoare.

Sentința lui Sarkozy nu este definitivă, iar fostul lider de la Elizee a anunțat că va face apel la Curtea de Casație.

Sarkozy a fost găsit vinovat, în septembrie 2021, de către tribunalul penal din Paris, care i-a dat un an de închisoare. Iar acea sentință a fost confirmată acum. Însă chiar dacă va rămâne la fel și după apel, jumătate din pedeapsă poate fi executată „prin mijloace alternative, precum purtarea unei brățări electronice, fără a merge la închisoare”.

Nicolas Sarkozy, în vârstă de 69 de ani, a fost președinte al Franței în perioada 2007-2012.

Sarkozy nu este singurul fost șef de stat francez care a fost condamnat la închisoare. În 2011, Jacques Chirac a primit doi ani de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, deturnare de fonduri și abuz de încredere.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS