Acasa InternationalExterne Franţa nu ne vrea în Schengen

Franţa nu ne vrea în Schengen

scris de Ziua Veche
1 afisari

Franţa va face în aşa fel încât decizia europeană cu privire la intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen să nu fie luată până în vara lui 2011, a declarat miercuri secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche. „Trebuie să fim vigilenţi” cu privire la extinderea la România şi Bulgaria „care speră să adere la spaţiul Schengen în martie”, a explicat Lellouche în faţa Comisiei pentru Afaceri Europene din Adunarea Naţională.

 

„Această extindere nu poate fi rezultatul automat al procesului de evaluare tehnică în curs de doi ani” şi, la fel ca Olanda, „suntem favorabili unei amânări a acestei decizii cel puţin până la raportul Comisiei privind aplicarea mecanismului de cooperare şi verificare, din vara lui 2011”, a declarat el. Lellouche a evocat ca probleme „supravegherea reală şi eficientă a frontierelor exterioare ale UE” şi „lupta împotriva corupţiei”. Rapoartele periodice sunt „îngrijorătoare”, a declarat el. El a evocat „creşterea observată a fluxului de imigranţi ilegali prin Turcia către frontierele bulgare şi române”.

„Frontiera româno-moldovenească este în continuare controlată deficitar din cauza acordării cetăţeniei române moldovenilor, a «găurii negre» reprezentate de teritoriul transnistrean separatist şi a nivelului de corupţie din Ucraina vecină”, a adăugat el. „Aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi o decizie politică a Consiliului, luată în unanimitate”, a amintit el. În timp ce Franţa a fost criticată vehement în această vară în Europa pentru expulzarea romilor către România şi Bulgaria, Lellouche a deplâns incapacitatea Guvernului român de a lua măsuri eficiente pentru integrarea acestei comunităţi.

România continuă procedurile

Reprezentanţii permanenţi ai statelor membre la UE (COREPER), reuniţi miercuri, au hotărât transmiterea proiectului de decizie privind ridicarea controalelor la frontierele interne pentru România şi Bulgaria către Parlamentul European, în vederea demarării procedurii de consultare a acestui organism, informează Ministerul Administraţiei şi Internelor, conform Agerpres.

Potrivit sursei citate transmiterea acestui proiect constituie o etapă procedurală importantă în cadrul calendarului de aderare a României la Spaţiul Schengen. România a parcurs până în prezent, în perioada 2009 – 2010, şase dintre cele şapte vizite de evaluare prevăzute în calendarul de aderare la Spaţiul Schegen, în domeniile cooperare poliţienească, protecţia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene, frontiere terestre. Toate rapoartele de evaluare Schengen aferente misiunilor desfăşurate până în prezent au fost aprobate în cadrul Grupului de lucru Evaluare Schengen, de la Bruxelles, principala concluzie a acestora fiind că România a ajuns într-un stadiu avansat în ceea ce priveşte implementarea acquis-ului Schengen şi este în mare parte pregătită să adere la Spaţiul Schengen.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult