Acasa InternationalExterne François Hollande despre politica sa fațǎ de romi

François Hollande despre politica sa fațǎ de romi

scris de Laurentiu Banches
10 afisari

Preşedintele francez François Hollande a afirmat că Guvernului nu îi este „ruşine” de politica sa faţă de romi, dupǎ ce un raport arată că numărul expulzărilor a atins un nivel record în 2013.

François Hollande despre politica sa fațǎ de romi (foto:ziaruloval.ro)

Franţa a expulzat în 2013 aproximativ 20.000 de romi din taberele lor, de două ori mai mult decât în 2012, potrivit unui raport prezentat de Liga pentru Drepturile Omului (LDO) şi Centrul european pentru drepturile romilor (ERRC). „Dacă vă puneţi întrebarea: ne este oare ruşine pentru tot ce am făcut? Nu”, a declarat Hollande în cursul unei conferinţe semestriale de presă, respingând o „politică a cifrelor” şi afirmând că totul a fost făcut în conformitate cu principiul „respectării drepturilor”.

„Aceasta este o întrebare foarte dificilă, deoarece efectiv este vorba de o populaţie de origine română, romă, care vine în Franţa, se stabileşte aici şi caută un adăpost”, a afirmat preşedintele francez, potrivit mediafax, subliniind totuşi că „nu există alte reguli decât punerea în aplicare a legii, ceea ce încercăm să facem”. „Am căutat întotdeauna să respect cele două principii: cel al ospitalităţii şi, în acelaşi timp, al respectării drepturilor”, a spus Hollande, adăugând că acest subiect ar trebui să fie „tratat la nivel european”, iar statele ar trebui să „coopereze” în acest domeniu.

Raportul publicat marți, 14 ianuarie, aratǎ cǎ  în 2013, autorităţile au desfiinţat 165 de tabere din cele 400 înregistrate în Franţa, expulzând 19.380 de persoane, faţă de 9.404 în 2012, când au fost desfiinţate 97 de tabere, şi 8.455 în 2011. În plus, au avut loc 22 de evacuări în urma unor incendii, fiind afectate 2.157 de persoane. Aproximativ 17.000 de romi, în principal originari din România sau Bulgaria, trăiesc în tabere ilegale, potrivit statisticilor oficiale.

Numărul expulzărilor este ridicat, deoarece unele persoane au fost strămutate în mai multe rânduri. „Evacuările forţate sunt expresia politicii de respingere a romilor”, care „a luat amploare” în timpul guvernării de stânga, spun autorii raportului, adăugând că „autorităţile doresc un singur lucru: revenirea lor în ţările de origine”.

Totuşi, potrivit raportului, „această politică nu este justificată, este costisitoare şi inutilă”, deoarece nu-i poate împiedica pe romi să revină în Franţa. Uneori, familiile se stabilesc din nou într-o tabără desfiinţată, a subliniat pentru AFP unul dintre autorii studiului, Philippe Goossens, care a dat exemplu o tabără din apropiere de Porte de la Chapelle, un cartier situat la nord de Paris.

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a apărat frecvent politica Guvernului de desfiinţare a taberelor, motivând că, în opinia sa, „romii au vocaţia să revină în România sau în Bulgaria”.De asemenea, în septembrie el a pus sub semnul întrebării dorinţa romilor de a se integra, ceea ce a provocat o criză profundă în Guvernul de la Paris.

9 comentarii

BULA 15-01-2014 - 09:03

Sper sa plece toti tiganii in Franta si Germania, sa ne arate francezii si nemtii cum ii integreaza ei pe tigani. Sa se spele cu ei pe cap. Uite ca si criza economica e buna la ceva, ca de saracie si foame tiganii se vor muta mai la vest.

pathfinder 15-01-2014 - 09:13

Tiganii se mutau spre vest si fara criza economica.

Si da, ar trebui sa se mute toti in Franta.
Ca tot ne explicau „cocosii” cum sa-i integram in anii ’90.
Sa vedem cum functioneaza teoriile lor…

UnUL 15-01-2014 - 09:14

Aici sunt de acord cu dumneata, domnule Bulă. Problema romilor – în România și în Europa – pare una insolubilă chiar și în alcool.

UnUL 15-01-2014 - 09:16

P.S. Nu cred că se vor putea „europeniza” romii, mai degrabă se va „țiganiza” Europa (procesul a început deja).

mircea 15-01-2014 - 09:28

pai din cate am inteles dupa cum te exprimi strabunii tai nu sunt nici albi nici ieuropeni.Ca asa la tine a ramas fixat in memorie s-o bagi,iobag,iobaga,iobagi si o limba aspra de care-i place cocosatei care a ramas fara COCOS si cocosel

UnUL 15-01-2014 - 09:47

mirciulică, ai înțeles aiurea, ca de obicei. Nici nu e de mirare cu creierașul ăla mic, nefuncțional și în plus și afectat de scleroză.
În rest, ce de obicei, din postarea ta se înțelege cam jumătate, restul este dezlânat, haotic, ilogic, incoerent și într-o română de baltă.

Tache 15-01-2014 - 09:29

Ceea ce spunea constiinta Frantei, aflata sub ocupatie bolsevica evreiasca dupa 1945, era ca poporul roman sa rezolve problema tiganeasca, mutandu-i spre EST !!

Tiganii sunt elementul distructiv (dinamita) al celor care vor sa stapaneasca totalitar lumea si vor fi primii exterminati, atunci cand aceasta stapanire va fi infaptuita.

Tache 15-01-2014 - 09:33

Forumistul ANTIROMAN Bula vrea sa distruga Franta si Germania, ceea ce va duce la distrugerea automata a Romaniei, datorita geografiei si geopoliticii, poate cu ceva sincope americane, care sa stearga urmele si sa nu se mai cunoasca.

Dupa moartea unchiului Adolf, in mai 1945, am auzit ca nici poporul roman nu s-a simtit foarte bine, desi a fost eliberat…..si ELIBERAT……..si ELIBERAT…de toate cele.

nimeni 15-01-2014 - 11:23

Si eu as putea spune dupa nume si figura, ca tapul asta batran e hollandez cu cu origini in cheia franceza.

Tiganii pot fi cetateni romani , dar nu sunt de origine romana. Origine inseamna obarsie, neam, nationalitate .
Nu se vor integra usor, nicaieri in Europa, pentru ca modul lor de viata-voit sau nevoit nu conteaza- este incompatibil cu al europenilor.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult