Acasa InternationalExterne François Hollande preia puterea la Elysée cu salve de tun

François Hollande preia puterea la Elysée cu salve de tun

scris de A.P.
14 afisari

François Hollande, ales preşedinte al Franţei, va prelua oficial funcţia, marţi, de la predecesorul său Nicolas Sarkozy, în cadrul unei zile bogate în simboluri şi marcate de o deplasare a noului şef al statului la Berlin.

Francois-Hollande

Ales la 6 mai cu 51,6 la sută din voturi, François Hollande, în vârstă de 57 de ani, va deveni cel de-al şaptelea preşedinte al celei de-a V-a Republici, care va rămâne timp de cinci ani la conducerea uneia dintre principalele puteri mondiale, membre a Consiliului de Securitate. El este primul socialist de la Elysée din ultimii 17 ani.

Potrivit ritualului protocolar, el va ajunge la ora 10.00 (11.00 ora României) la Palatul Elysée, fiind întâmpinat pe scară de Nicolas Sarkozy. Transferul de putere va avea loc cu uşile închise în biroul preşedintelui în exerciţiu, care îi va transmite noului ales procedurile legate de arma nucleară. Ceremonia de învestitură este prevăzută să se desfăşoare ulterior, cu o alocuţiune şi 21 de salve de tun.

Urmartiti AICI (direct) ceremonia instalarii lui François Hollande la Palatul Elysée

François Hollande, care promovează ideea unei „preşedinţii normale” şi-a exprimat dorinţa ca ceremonia să fie „sobră”, pentru a marca debutul unui cincinat care se deschide sub auspiciile crizei şi şomajului.

Evenimentul este organizat fără prezenţa celor patru copii ai săi şi a partenerei sale, jurnalista Valérie Trierweiler, o ruptură faţă de imaginea de familie pe care a afişat-o Nicolas Sarkozy în 2007.

Noul lider a statului va urca apoi, potrivit tradiţiei, într-o maşină Citroën decapotabilă cu care va parcurge bulevardul Champs-Elysées până la Arcul de Triumf, unde va aprinde flacăra la mormântul soldatului necunoscut.

El a vrut, de asemenea, să aducă un omagiu unor personalităţi din istoria franceză pentru a reaminti priorităţile mandatului său, „educaţie” şi „integrare”: Jules Ferry, părintele şcolii laice, gratuite şi obligatorii, şi Marie Curie, născută în Polonia şi devenită dublă laureată a premiului Nobel francez pentru fizică şi chimie.

François Hollande va merge apoi la primăria Parisului pentru o scurtă întâlnire cu primarul socialist Bertrand Delanoë, care le-a cerut parizienilor să vină să îl „întâmpine” pe noul lor preşedinte.

După ce va fi învestit, el îl va numi pe premier. Numele lui Jean-Marc Ayrault, liderul deputaţilor socialist, de care este apropiat, şi cel al lui Martine Aubry, lidera PS care reprezintă o aripă mai de stânga, au fost cele mai vehiculate.

Ulterior, el va merge la Berlin, pentru o primă întâlnire cu cancelarul german Angela Merkel, pe fondul crizei greceşti şi a profundului dezacord între cei doi cu privire la pactul european de disciplină bugetară. Înainte de a fi ales, François Hollande a anunţat că vrea să redeschidă negocierile pe tema tratatului pentru a adăuga măsuri de creştere economică, ceea ce Merkel a respins ferm. În timpul campaniei, Merkel a refuzat să se întâlnească cu candidatul socialist, susţinându-l cu încăpăţânare pe Nicolas Sarkozy, un conservator ca şi ea. Ulterior, ea a promis să îl întâmpine „cu braţele deschise”.

Această întâlnire va avea loc în cursul serii la sediul Guvernului german şi se va încheia cu o cină.

4 comentarii

BULA 15-05-2012 - 10:49

Nicolas Sarkozy a fost un „papagal”. Sunt curios ce are in tartacuta acest Hollande.

digital 15-05-2012 - 12:30

ăla a fost măscăriciul Europei,iar ăst”lalt e de-al tău mă bulicule,socialist,care ține cu cercetătorii….ce ai vrea să aibe în cap?!

Mache 15-05-2012 - 14:29

Ce sa aiba? Oaresce prabusire econimica, somaj, inflatie si taxe mari. Ca doar e socialist de-al tau 🙂 🙂 🙂

Stii ce-i frumos Bula la chestia asta cu socialistii? Voi ii vreti, voua va sparg botu’ imediat ce au ajuns la butoane 😉 😉 🙂 Stai sa vezi ce o sa ti-o traga bunul Ponta. Are numa’ 7 luni la indemana mititelu’, da’ las’ ca va rezolva el 😉

digital 15-05-2012 - 14:38

hahaha!
vorbi porkul-make!
nu putea el să rateze,ghunoiul!
du-te mă la golf!
bate vântul,plouă?!
ce n-ai bani de sală?!
de lachei,de mingi?!
de gazon?!
ești un fel de tomi,care se visează că joacă golf,când el spală wc-uri prin state…
hahaha!
râde mă,make,râde!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult