Acasa InternationalExterne FRANŢA: Alegeri prezidenţiale, Sarkozy vs. Hollande

FRANŢA: Alegeri prezidenţiale, Sarkozy vs. Hollande

scris de A.B.
4 afisari

Peste 44 de milioane de francezi sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi alege preşedintele. Marea bătălie se dă între actualul preşedinte, Nicolas Sarkozy, şi reprezentantul opoziţiei de stânga, Francois Hollande. Şi francezii din România pot vota, într-o secţie specială, deschisă în Bucureşti.

alegeri

foto: rfi.ro

Bătălia pentru funcţia de şef de stat se dă între Nicolas Sarkozy şi Francois Hollande. Ei sunt urmaţi, la mare distanţă, de candidatul extremei drepte, Marine Le Pen, şi de reprezentantul stângii radicale, Jean-Luc Mélenchon.

În Hexagon, secţiile de vot s-au deschis la ora 8.00 (9.00, ora României) şi se vor închide în marile oraşe la ora 20.00 (21.00, ora României). Primele exitpoll-uri sunt aşteptate imediat după închiderea urnelor, la orele 21.00, iar rezultatele finale vor fi anunţate pe 25 aprilie.

Francezii din afara ţării au început deja să voteze. Urnele au fost deschise în mai multe ţări precum Australia, Noua Zeelandă şi Japonia, dar şi în România.

Francezii aflaţi în România au luat cu asalt secţia de votare încă de la prima oră, mulţi dintre ei votând înaintea deschiderii urnelor în ţara lor natală.

În România trăiesc aproximativ 800 de francezi. Pentru ei a fost amenajată o secţie de votare, la Ambasada Franţei, care a fost deschisă începând cu ora 8.00.

Sondajele îl indică drept favorit pe Francois Hollande, care ar putea deveni astfel primul preşedinte socialist din ultimii 17 ani. Hollande are o imagine de om cumsecade, foarte apropiat de cetăţenii de rând. El a promis redresarea economică şi o împărţire mai echitabilă a resurselor, idei extrem de atractive în această perioadă de criză.

Politicianul susţine taxarea diferenţiată, pentru ca statul să obţină mai mulţi bani de la bogătaşi.

De cealaltă parte, Nicolas Sarkozy e considerat un lider cu mână de fier, ce poate asigura securitatea ţării în vremuri tulburi. El a cucerit publicul cu un discurs dur anti-imigraţie, potrivit mai degrabă pentru extrema dreptă, decât pentru un candidat de centru. Sarkozy promite să reducă numărul străinilor care intră în Franţa la jumătate, dacă va fi reales.

Pe plan personal, preşedintele e considerat un individ strident şi controversat, care a ajuns prea des în presă graţie vieţii sale private.

10 comentarii

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian 22-04-2012 - 13:45

Haolles-Baolles , acusica asi fi in dilema suprema, daca asi fi obtinut cetatenia franceza, noroc ca cochonn Cuchneruu mi-a refuzat-o , atunci l-am blagoslovit rau, acusica este o usurare. Trebuia sa aleg intre doi OVREI destepti si capabili, mai bine peacilea unde doar M R U este intradevar cool. MAI la indemana!

digital 22-04-2012 - 13:49

…băiat de băiat Bernard Kouchner….are simț la țzhăghani!!!

digital 22-04-2012 - 13:59

hahaha!
păi tocmai ,ți-a tras-O,ORIGINAL,cretinache!!!!
haha!prostalău mai ești!
parpa=prostache=pleonasm!
hahaha!

Gabriel 22-04-2012 - 16:13

Una dintre cele mai mari manipulari este referirea la UE ca si cum ar fi Europa, adica un continent civilizat, populat de oameni valorosi si educati, fata de care nu poti sa spui NU. UE insa este o uniune de guverne neoliberale, mai precis a unor bogatasi globalisti, ale caror interese financiare nu au nimic comun cu sfera socialului, cu morala si chiar cu crestinismul, in final. Cunoscutele tehnici gen ” nu ne exploatam singuri resursele pentru ca nu suntem comunisti”, „inchidem industriile pentru ca sunt fiare vechi, care mai si polueaza”, au capatat o alta anvergura in acoperirea marii cacialmale ce este UE. Deci, zic propagandistii globalisti neoliberali, daca nu accepti principiile comertului liber, esti anti-european ! FALS . Planul initial al uniunii prevedea o diviziune a muncii intre tari ale bunastarii, sociale, nu o concurenta fiecare cu fiecare din care castiga in final numai cel mai puternic, hegemonul, adica Germania. Daca nu parasim o UE neoliberala nu vom mai supravietui mult. Si SUA au dus doua razboaie, de independenta si de secesiune, pentru a impune PROTECTIONISMUL fata de METROPOLA, SI DOAR ASA S-AU DEZVOLTAT ECONOMIC. ASTA NE TREBUIE SI NOUA !

urbos 22-04-2012 - 18:46

Ce comunist cretin! Hahahaha! Spanzura-te ba gainatule.

urbos 22-04-2012 - 18:40

Hollande e ji dan?

digital 22-04-2012 - 19:01

nu e nici un ji dan…

urbos 22-04-2012 - 19:59

Aha. Nu stiu care zicea p-aici ca ar fi ji dan. E bine daca nu e.

Carpa Ciu Huhu 22-04-2012 - 19:11

Toti participantii sant ji. dani incepand dela SARCOAZI care este si ungur,HOLLANDERU este usturoiat de ambele parti , chiar si Maria la Penni sa dovedit dupa bunica din partea mamei, au ocupat perciunatii toata franta si mahgrebuu. iar donna Merkell este fiica unui rabin din rgd.

digital 22-04-2012 - 19:20

închină-te la mă-ta!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult