Acasa InternationalExterne Franta criticata de PE pentru politica fata de romi

Franta criticata de PE pentru politica fata de romi

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Parlamentul European a criticat marti Franta pentru masurile de expulzare a romilor, o serie de europarlamentari considerandu-le “inacceptabile” si in contradictie cu dreptul la libera circulatie in Europa.

Mai multe grupuri politice, cel al socialistilor, liberalilor si ecologistilor, au prezentat proiecte de rezolutie care condamna expulzarile de cetateni romani si bulgari catre tara de origine, efectuate de autoritatile franceze, informeaza Mediafax. Un vot urmeaza sa aiba loc joi.

In timpul unei dezbateri in sesiune plenara, mai multi lideri de grupuri parlamentare au urcat la tribuna pentru a denunta masurile in domeniul securitatii luate de Franta.

Liderul liberalilor, Guy Verhofstadt, a avertizat in legatura cu „tentatia populista, uneori rasista”, care apare, potrivit acestuia, in Franta si alte tari UE. „Aceasta atitudine este incompatibila cu principiile care stau la baza Uniunii”, a apreciat fostul prim-ministru belgian.

Liderul socialistilor, germanul Martin Schulz, a denuntat ceea ce el a numit „o vanatoare de vrajitoare” si i-a criticat nominal pe presedintele francez Nicolas Sarkozy, prim-ministrul Francois Fillon si ministrul de Interne Brice Hortefeux.

„Spuneti public ca actiunile Frantei (fata de romi) contrazic tratatele europene”, a afirmat, la randul sau, liderul grupului Verzilor, Daniel Cohn-Bendit, adresandu-se presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Insa liderul Executivului european a refuzat sa condamne Parisul.

Barroso, care se intalnise cu o zi inainte cu Sarkozy la Paris, a amintit ca toti cetatenii europeni beneficiaza de libertate de circulatie in UE, dar a subliniat ca ei „au si obligatii”.

„Trebuie accentuata in permanenta diferenta dintre libertatea de circulatie si securitate. In caz contrar, va exista pericolul exploatarii acestor probleme de forte extremiste, care se vor putea folosi in mod populist de sentimentul de insecuritate”, a apreciat Barroso.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult