Acasa InternationalExterne Franța: Guvernul și-a prezentat demisia

Franța: Guvernul și-a prezentat demisia

scris de Laurentiu Banches
10 afisari

Francois Hollande a anunțat cǎ premierul Manuel Valls a prezentat luni, 25 august, demisia guvernului.

Franța: Guvernul și-a prezentat demisia (foto:todayonline.com)

Franța: Guvernul și-a prezentat demisia (foto:todayonline.com)

Președintele francez l-a ȋnsǎrcinat tot pe Manuel Valls de formarea noului executiv, compenența acestuia urmȃnd a fi anunțatǎ marți, 26 august. Demisia guvernului vine după ce ministrul economiei, de stânga, a făcut apel la adoptarea de noi politici economice și a pus sub semnul întrebării ceea ce el a calificat drept „obsesia” Germaniei față de rigoarea bugetară. De altfel, într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul francez Le Monde, ministrul Arnaud Montebourg a declarat cǎ  „Trebuie să ridicăm tonul. Germania este prinsă în capcană de politica de austeritate pe care ea a impus-o întregii Europe”, adȃugȃnd cǎ „Franța nu vrea să se alinieze la axiomele ideologice ale dreptei germane”

Deși prima reacția a lui Hollande a fost sǎ se arate ȋmpǎciuitor, Benoit Hamon, ministrul Educației, a continuat polemica și i-a cerut președintelui sǎ  să modifice politica economică în sensul reactivării cererii, prin sporirea puterii de achiziție a populației, în detrimentul politicii de reducere a cheltuielilor, și să blocheze demersurile cancelarului german Angela Merkel de a stabili politica europeană în domeniul economic.

Conform Agerpres, aceste declarații s-au produs după răspunsul negativ oferit de Berlin apelului președintelui francez Francois Hollande pentru o eventuală reorientare a politicilor europene în favoarea creșterii și locurilor de muncă. Pe de altă parte, dorința de „ridicare a tonului” a lui Montebourg se afla în disonanță cu cea de detensionare afișată de Hollande pe această temă, în contextul în care șeful statului francez declarase săptămâna trecută că nu vrea o „confruntare directă” cu Berlinul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult