Acasa InternationalExterne Franta anunta noi masuri de austeritate

Franta anunta noi masuri de austeritate

scris de Ziua Veche
5 afisari

.Dupa Germania si celelalte tari din zona euro, guvernul francez se pregateste sa anunte la toamna noi masuri de austeritate, dupa cum afirma consilierul prezidential Claude Gueant intr-un interviu pentru Financial Times, citat de Agerpres.

Statul francez trebuie sa economiseasca 100 de miliarde de euro pana in 2013 ca sa isi reduca deficitul public la 3% si sa raspunda criteriilor europene, declara consilierul lui Nicolas Sarkozy, adaugand ca “suntem hotarati sa realizam acest obiectiv”. Pe moment, guvernul se bazeaza pe previziunile de crestere pentru a obtine jumatate din suma, dar estimarile Frantei sunt considerate optimiste. Comisia Europeana (CE) si Fondul Monetar International (FMI) au criticat acest optimism al guvernului. Ministrul economiei, Christine Lagarde, a recunoscut si ea ca previziunea unei cresteri de 2,5% anul viitor este “indrazneata”. Restul de 50 de miliarde de euro vor veni din scaderea cheltuielilor publice si cresterea impozitelor. Potrivit ziarului Les Echos, guvernul se pregateste sa confirme suprimarea a 100.000 de posturi de functionari in perioada 2011 – 2013, dupa ce alte 100.000 de posturi au fost deja suprimate in ultimii ani. De asemenea, guvernul prevede inghetarea cheltuielilor in aceeasi perioada, mentinerea transferurilor catre colectivitatile locale si cresterea usoara a cheltuielilor din domeniul sanatatii. Se va aplica si o taxa celor cu cele mai mari venituri.

Financial Times afirma insa ca toate aceste masuri nu vor fi suficiente pentru a atinge suma propusa de 100 miliarde de euro cat reprezinta economiile care ar trebui realizate pana in 2013. Economistii estimeaza ca statul francez ar putea aplica si inghetarea salariilor functionarilor, remuneratiilor lor reprezentand aproape o treime din cheltuielile publice.

2 comentarii

dida 09-04-2010 - 14:05

poti sa specifici pe poze care sunt modelele? sa cunoasca si ochiu’ nostru…

anda 10-04-2010 - 04:05

Nu zau! Asa fraiera esti?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult