Acasa InternationalExterne Franţa se pregăteşte de cele mai imprevizibile alegeri prezidenţiale

Franţa se pregăteşte de cele mai imprevizibile alegeri prezidenţiale

scris de M.I.
11 afisari

Francezii sunt în ajunul celor mai imprevizibile alegeri prezidenţiale din ultimele decenii, care vor fi marcate de măsuri de securitate suplimentare după atacul jihadist asupra poliţiştilor de pe bulevardul Champs-Elysees, relatează France Presse.

Jihadiştii Statului Islamic au revendicat uciderea unui poliţist francez şi rănirea altor doi în atacul care a zguduit joi noaptea bulevardul Champs-Elysees, ridicând întrebări serioase despre măsurile de securitate din preajma alegerilor anticipate, după nouă luni de relativ calm în Franţa.

Analiştii au susţinut că atacul jihadist ar putea să zguduie serios înfruntarea electorală dintre Marine Le Pen, Emmanuel Macron, Francois Fillon şi Jean-Luc Melenchon.

Primii doi clasaţi în scrutinul de duminică se vor lupta în al doilea tur al cursei pentru palatul Elysee.

Autorităţile pariziene au suplimentat numărul poliţiştilor desfăşuraţi duminică pentru a asigura securitatea la secţiile de vot din capitală, în vreme ce măsuri suplimentare de securitate au fost luate în întreaga Franţă.

”Se va asigura un gardian suplimentar şi o consolidare a personalului la orice secţie de vot care are nevoie de aceste măsuri”, a declarat un oficial al primăriei metropolei Paris.

Aproximativ 50.000 de poliţişti şi jandarmi, precum şi 7.000 de soldaţi, vor fi desfăşuraţi duminică pentru a-i proteja pe alegătorii din Franţa.

Până acum, sondajele arătau că alegătorii francezi sunt mai îngrijoraţi de locuri de muncă şi de starea economiei, decât de securitate şi terorism, dar aceste rezultate ar putea să se schimbe după atacul jihadist de pe Champs-Elysees.

Anchetatorii au descoperit inclusiv un bilet în care este lăudat Statul Islamic lângă trupul neînsufleţit al atacatorului Karim Cheurfi.

Marine Le Pen a încercat imediat să folosească atacul jihadist pentru a se prezenta drept singura alternativă care va apăra ţara de radicalii islamişti, cerând extrădarea imediată a cetăţenilro străini care sunt monitorizaţi de serviciile de securitate din Franţa.

”Acest război împotriva noastră este neîncetat şi nemilos”, a declarat preşedinta Frontului Naţional.

De asemenea, aceasta i-a acuzat pe guvernanţii socialişti că răspund laş în faţa ameninţării teroriste cu care se confruntă Franţa.

Fillon şi Macron s-au grăbit să promită că vor apăra ţara de terorism după ce ajung la palatul Elysee.

”Unii nu au luat toate măsurile împotriva acestui rău”, a declarat Fillon.

Mai mult, prezidenţiabilul conservator a spus că va promova o abordare a ”pumnului de fier” împotriva jihadiştilor care ameninţă Franţa.

Însă, Macron a aruncat vina pe acţiunile administraţiei conservatoare pentru tăierea locurilor de muncă din agenţiile de informaţii, care a dus la slăbirea securităţii Franţei.

”Nu îngenuncheaţi în faţa fricii”, i-a îndemnat prezidenţiabilul de centru-stânga pe alegătorii săi.

Jean-Luc Melenchon a fost singurul prezidenţiabil dintre primii patru clasaţi care şi-a continuat vineri programul de campanie în ciuda atacului de pe Champs-Elysees.

Sondajele de opinie de joi şi vineri îi arată pe picior de egalitate Macron şi Le Pen cu 23% din intenţiile de vot, fiind urmaţi de Melenchon cu 19,5% din voturi şi de cele 19% din sufragii pe care ar urma să le obţină Fillon.

Franţa se află în stare de urgenţă din 2015 şi s-a confruntat cu un val de atacuri islamiste, majoritatea comise de tineri care au crescut în Franţa şi Belgia. În total, peste 230 de oameni au fost ucise în atacuri teroriste în ultimii doi ani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult