Acasa InternationalExterne Franţa şi Italia cer controlul actelor la frontierele interne ale UE

Franţa şi Italia cer controlul actelor la frontierele interne ale UE

scris de R. C.P.
4 afisari

Parisul şi Roma au cerut Bruxelles-ului să „examineze posibilitatea de a restabili temporar controlul la frontierele interioare” ale statelor membre, într-o scrisoare adresată marţi Comisiei Europene şi Consiliului European.

Italia si Franta cer controlul actelor la granitele interne ale UE

foto: TVR

După trei săptămâni de divergenţe între Italia şi Franţa, la Roma are loc aşa numitul Summit al reconcilierii.

Un punct sensibil pe agenda discuţiilor este problema imigraţiei, în contextul recentelor schimburi de replici între autorităţile celor două state pe tema imigranţilor tunisieni, informează TVR.

Cei 26.000 de imigranţi lăsaţi liberi de Italia, prin acordarea permiselor de şedere pe şase luni, constituie „o problemă gravă pentru guvernul de la Paris”, mai ales că mulţi dintre clandestini intenţionează să rămână pe teritoriul francez.

Potrivit italienilor, francezii ar fi dispuşi să garanteze o colaborare sigură la nivel tehnic, dar rămân ”foarte stricţi” pe plan politic.

Există o diferenţiere între refugiaţii politici, care constituie o problema europeană şi imigranţii economici tunisieni, care, potrivit Parisului, reprezintă problema ţării în care debarchează.

Cei doi lideri, premierul italian Silvio Berlusconi şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, sunt însă de acord în privinţa lipsei de acţiune din partea Uniunii Europene, motiv pentru care vor trimite o scrisoare la Bruxelles pentru a cere o intervenţie ”mai puternică” în problema imigraţiei, care nu poate fi numai o problemă italo-franceză, informează RRA.

Cei doi lideri mai consideră că Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult, pentru a evita tensiunile dintre ţările membre.

Parisul reproşează autorităţilor italiene că vor să se debaraseze de imigranţii tunisieni, prin acordarea permiselor de sejur, pentru şase luni, prin care le ofera străinilor posibilitatea de a circula liber în spatiul Schengen şi implicit de a intra în Franţa.

În schimb, autorităţile italiene s-au declarat nemulţumite de decizia Franţei de, săptămâna trecută, de a suspenda circulaţia trenurilor între oraşul italian Ventimiglia şi sud-estul Franţei.

Referitor la întalnirea inter-guvernamentală de marţi, ministrul de externe, Franco Frattini, asigură că principiul liberei circulaţii, prevăzut în Tratatul Schengen, nu este pus în discuţie, cu toate că acordul trebuie să treacă printr-o procedură de ”revizuire”.

1 comentariu

Arhimede 26-04-2011 - 18:32

A debarca, debarcare.
„debacheaza” doar slugile barcagiului.

.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult