Acasa InternationalExterne Franța va naționaliza marile companii, dacă va fi nevoie

Franța va naționaliza marile companii, dacă va fi nevoie

scris de Misu Andrei
49 afisari

Guvernul francez este pregătit să folosească toate mijloacele pentru a sprijini companiile mari afectate de turbulenţele de pe pieţele financiare, inclusiv prin naţionalizare, dacă va fi necesar, a afirmat marţi ministrul de Finanţe, Bruno Le Maire, într-o teleconferinţă, transmite Reuters, citat de Agerpres.

„Nu voi ezita să folosesc toate mijloacele disponibile pentru a proteja marile companii franceze. Aceasta poate fi făcută prin recapitalizare, prin preluarea unei participaţii sau chiar putem folosi termenul de naţionalizare, dacă va fi necesar”, a declarat oficialul francez, fără a preciza care firme ar putea fi tratate ca prioritare.

De asemenea, Le Maire a salutat decizia prin care Autoritatea de Reglementare a Pieţelor Bursiere din Franţa a emis marţi interdicţii în ceea ce priveşte vânzarea în lipsă (short-selling) pentru acţiunile franceze a peste 92 de companii, după ce bursele europene au înregistrat cele mai mari pierderi din istorie. Instituţia a informat că decizia ar putea fi extinsă cu până la o lună, dacă va fi necesar. Printre companiile vizate de interdicţie se află BNP Paribas, Renault şi Air France KLM.

Vânzarea în lipsă permite unui investitor să vândă pe piaţă acţiuni pe care nu le are în proprietate la momentul efectuării tranzacţiei, dar pe care acesta le-a împrumutat în prealabil, urmând ca, ulterior, să le răscumpere la un preţ mai mic pentru a le da înapoi celui de la care le-a împrumutat în prima fază. Astfel, o acţiune vândută în lipsă la un preţ de 10 euro şi răscumpărată ulterior, când nu mai valorează decât 8 euro, aduce investitorului un câştig de 2 euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult