Acasa InternationalExterne Franţa vrea să atace Libia

Franţa vrea să atace Libia

scris de D.P.
3 afisari

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy va propune vineri partenerilor săi din Uniunea Europeană „atacuri aeriene punctuale” în Libia, precum şi bruierea sistemelor de transmisie ale comandamentului colonelului Muammar Gaddafi, a declarat joi o sursă apropiată dosarului.

avioane-militareŞefii de stat şi de guvern se reunesc vineri la Consiliul European Extraordinar pentru a decide ce măsuri vor lua în problema Libiei.

Preşedintele Sarkozy va propune atacuri în trei puncte, potrivit sursei citate, notează Mediafax. Acestea vizează aeroportul militar din Sirt, situat la 500 de kilometri est de Tripoli, cel din Sebha, din sudul ţării, în apropiere de frontiera cu Ciadul, dar şi tabăra de la Bab al-Azizia, centrul de comandamentul al lui Muammar Gaddafi la Tripoli.

Palatul Elysee nu a confirmat aceste informaţii. „Nu suntem acolo. Vom cere autorizaţii juridice pentru a împiedica folosirea forţei de către Gaddafi”, a precizat preşedinţia, subliniind riscurile unui „veto rus şi chinez”.

„Dacă va trebui să acţionăm rapid, este nevoie de o rezoluţie a ONU”, dar este dificil „pentru moment” să obţinem votarea unei asemenea rezoluţii, au susţinut surse diplomatice.

„Pentru a împiedica zborurile libiene, putem bombarda piste de decolare de exemplu. Este un exemplu din zece posibilităţi. Există o întreagă gamă, militarii trebuie să spună care este cea mai bună”, a adăugat această sursă diplomatică.

Sursa apropiată dosarului a precizat că ar fi vorba despre a „ataca un număr extrem de limitat de puncte, de unde pornesc operaţiunile cele mai mortale” ale aviaţiei colonelului Gaddafi împotriva populaţiei civile libiene.

Unul dintre membrii delegaţiei Consiliului Naţional de Tranziţie, format de opoziţia libiană, primit joi dimineaţă la Palatul Elysee, i-a sugerat preşedintelui francez să „bruieze sistemul de transmisie” al comandamentului lui Muammar Gaddafi. „Este o idee bună”, a răspuns Sarkozy, potrivit aceleiaşi surse.

Tot potrivit acestei surse, „există două aviaţii în Europa capabile de asemenea atacuri: cea din Franţa şi cea din Marea Britanie”.

Sursa diplomatică a amintit că cele două ţări pledează pentru crearea unei zone de interdicţie aeriană. „Franţa ştie să facă acest lucru”, a afirmat sursa, amintind că o asemenea zonă a fost instituită în trecut deasupra Bosniei şi a Kurdistanului irakian.

Franţa a indicat de mai multe ori în ultimele zile că nu vrea ca NATO să fie implicată într-o operaţiune militară în Libia. „NATO nu este organizaţia adaptată” pentru o asemenea operaţiune, a precizat ministrul francez al Afacerilor Externe, Alain Juppe.

„Alături de Marea Britanie, lucrăm la ce se poate face în afara NATO, deoarece drapelul NATO în Libia ar fi provocator, are conotaţii în sudul Mediteranei”, a afirmat sursa diplomatică.

Pe de altă parte, „Nicolas Sarkozy a angajat deja demersuri ferme în unele ţări africane, prin ambasadele Franţei, pentru a le cere să-şi supravegheze frontierele, pe unde trec mercenarii” care luptă alături de forţele colonelului Gaddafi, potrivit sursei apropiate de dosar.

9 comentarii

u s 10-03-2011 - 19:06

Ji danul Skaraosky vrea sa-i bage si pe dobitocii de francezi in rahat.

Bibi 10-03-2011 - 19:13

Voi sunteti nebuni ???

Huhu Ciu 10-03-2011 - 20:14

Franta-i condusa de evreul Sarkozi si evreii din jurul lui, Libia-i condusa de evreul Gaddafi, un evreu sa atace alt evreu, DOAMNE FERESTE!

mardache 10-03-2011 - 23:00

Mari cretini sunteti astaia pe aici,impreuna cu Sarkozi care este evreu ca si voi si ca mine……Pute aici de desteptaciune!!!!!!!!!!!!!!!

Huhu Ciu 11-03-2011 - 07:08

Mardache esti evreu, aici faci manipulare, diversiune, si copii stiu ca Sarkozi este evreu si ca Franta-i condusa de gasca lui de evrei!

ParpaAnghe ,LA SEVERretardatii! 11-03-2011 - 01:48

DE jenn,skarbos s_, ihaha pina si Papa de la Roma esty evreu, ca de Jesus, nici nu mai pomenesc!

Huhu Ciu 11-03-2011 - 07:12

Ev-reule Mardache nu mai minti, si copii stiu ca Sarkozi e ev-reu!

Didos 11-03-2011 - 09:07

Ma intreb daca unul din principiile fundamentale ale relatiilor dintre state si anume: neamestecul in treburile interne ale altui stat, mai este valabila?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult