Acasa InternationalExterne Frontiera pe Dunăre: România şi Bulgaria nu au acord de demarcare

Frontiera pe Dunăre: România şi Bulgaria nu au acord de demarcare

scris de M.A.
29 afisari

În ceea ce priveşte frontiera pe Dunăre, România şi Bulgaria nu semnat încă un acord. Cel puţin aşa susţine fostul ministru de externe al Bulgariei, Solomon Passy.

Solomon Passy - 24chasa.bg

Solomon Passy, despre frontiera din Romania si Bulgaria (24chasa.bg)

Declaraţia a fost făcută de diplomat într-un interviu acordat unui cotidian bulgar. Întrebat dacă există o dispută şi în ceea ce priveşte şi frontiera pe Dunăre (n.red. – pe lângă cea privind platoul continetal al Mării Negre), acesta a afirmat: “Dacă încă nu am semnat nici un acord, puteţi să consideraţi că totul este disputabil sau ar putea deveni disputabil”. Cu românii am avut întotdeauna două feluri de negocieri: pentru demarcarea frontierei pe Dunăre şi pentru delimitarea zonelor maritime, a mai spus diplomatul.

Cristian Diaconescu a declarat săptămâna trecută, într-o emisiune la Digi 24, că “există o zonă în litigiu” între România şi Bulgaria în ceea ce priveşte frontiera de stat, ceea ce a generat o serie de reacţii la Sofia, transmite Agerpres. “Există o zonă în litigiu (cu Bulgaria – n.r.) în ceea ce priveşte chiar frontiera de stat, marea teritorială dintre cele două state. Este drept, este vorba de 17 km pătraţi, nu de foarte mult, dar între state europene, state cât se poate de cooperante în foarte multe planuri, cu interese comune în foarte multe domenii, nu văd de ce, foarte rapid, aceste lucruri nu pot fi rezolvate”, a afirmat Cristian Diaconescu.

Faptul că românii au făcut public un subiect important şi confidenţial înseamnă că sunt gata să intre într-o procedură de arbitraj şi au şanse excelente s-o câştige. Ei au acumulat o experienţă foarte preţioasă în diferendul cu Ucraina, au angajat cei mai buni avocaţi internaţionali şi, cel mai probabil, au decis că au puterea să câştige şi acest litigiu pe plan internaţional. Ei au văzut că politica externă bulgară condusă personal de premierul Boiko Borisov este într-o poziţie destul de defensivă şi au decis să-şi folosească superioritatea diplomatică pentru a-şi testa puterile, susţine Solomon Passy.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult