Acasa InternationalExterne UPDATE. 16.52. Fukushima: Tot personalul, evacuat de la centrală

UPDATE. 16.52. Fukushima: Tot personalul, evacuat de la centrală

scris de A.B.
2 afisari

UPDATE 16.52. Emisiile radioactive de la centrala nucleară Fukushima sunt sursă de contaminare locală pe care Japonia ‘va trebui să o trateze zeci şi zeci de ani’.

Acesta este avertismentul dat luni de Autoritatea pentru siguranţă nucleară franceză (ASN),citată de Agerpres.

Emisiile radioactive ale centralei japoneze ‘sunt deja importante, aceste emisii continuă. Trebuie deci să se aştepte ca Japonia să gestioneze pe termen lung consecinţele emisiilor importante de radiaţii pe teritoriul său, este o problemă pe care Japonia va trebui să o trateze timp de zeci şi zeci de ani’, a subliniat preşedintele ASN, André-Claude Lacoste, în cursul unei conferinţe de presă.

+++++++++++++++

Întregul personal a fost evacuat luni de la centrala nucleară de la Fukushima (nord-estul Japoniei), a anunţat Compania de electricitate niponă, Tokyo Electric Power Company (TEPCO), care este operatorul centralei Fukushima Daiichi, informează AFP.

centrala nucleara Fukushima„La ora 15,55 (06,55 GMT) am primit o informaţie, conform căreia un fum gri se observă în dreptul acoperişului reactorului nr. 3. Am ordonat evacuarea lucrătorilor care se aflau în apropierea” obiectivului”, a declarat un responsabil al TEPCO, informează Agerpres.

Reactorul 3 a fost cel mai grav afectat de seismul de 9 grade urmat de tsunami de la 11 martie: acoperişul clădirii superioare a fost în întregime distrus de săptămâna trecută de o puternică explozie, cauzată de o acumulare de hidrogen ce a urmat operaţiunilor de depresurizare.

Situaţia la reactorul nr. 3 provoacă preocupare, deoarece conţine combustibil MOX, un amestec de oxizi de plutoniu şi uraniu, rezultat al operaţiunii de reciclare, deşeuri considerate mai nocive decât acelea care provin de la combustibilul pe bază de uraniu.

Anterior, premierul japonez, Naoto Kan, apreciase că situaţia la centrala nucleară Fukushima se ameliorează treptat, pompierii şi specialiştii acţionând încontinuu pentru evitarea unui accident major.

Luni, într-o reuniune de urgenţă a cabinetului său, Naoto Kan a anunţat măsuri vizând activitatea de reconstrucţie în nord-estul ţării, zonă devastată de seismul de 9 grade produs la 11 martie.

Fukushima 1 (Fukushima Daiichi) supune guvernul de la Tokyo la o veritabilă probă de foc, din cauza avariilor, exploziilor şi incendiilor înregistrate şi care ameninţă să degenereze în catastrofă nucleară, notează AFP. Militarii şi pompierii depun mari eforturi la şase reactoare ale centralei, pentru a evita supraîncălzirea combustibilului, în timp ce echipele de tehnicieni încearcă să restabilească funcţiile vitale ale obiectivului, în special staţiile de pompare a apei şi sistemul de răcire.

Luni, ploua în toată Japonia, perturbând operaţiunile de salvare şi intensificând îngrijorarea populaţiei privind nivelul de radioactivitate. Guvernul a anunţat că nivelul de radioactivitate prezentat de picăturile de ploaie, de apa potabilă sau de unele alimente din jurul centralei Fukushima nu prezintă niciun risc pentru sănătatea omului. Bilanţul provizoriu al recentei catastrofe naturale este de peste 21.500 de morţi şi dispăruţi, din care 8.649 decese, conform poliţiei nipone.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult