Acasa InternationalExterne Gabriel Attal devine cel mai tânăr premier din istoria Franței moderne

Gabriel Attal devine cel mai tânăr premier din istoria Franței moderne

scris de Misu Andrei
151 Afisari

Attal a ajuns în a doua funcție în statul francez după o carieră politică de doar zece ani, în care a trecut pe la socialiști, înainte de a alege tabăra președintelui Macron. El este un tânăr educat, cu origini nobile – din aripa familiei mamei sale – și, nu în ultimul rând, primul șef al guvernului de la Paris care și-a asumat în mod deschis homosexualitatea, scriu Le Monde, The Guardian și BBC.
Președintele francez Emmanuel Macron l-a numit pe ministrul educației Gabriel Attal, în vârstă de 34 de ani, în funcția de prim-ministru. Acesta devine astfel cel mai tânăr premier francez din istoria modernă și totodată primul care și-a asumat în mod deschis homosexualitatea. Attal, considerat un fidel al președintelui Macron, lucru taxat de opoziția politică, îi va succeda lui Élisabeth Borne, care a demisionat ieri, și se va confrunta cu aceleași probleme – dificultatea de a adopta reforme, în lipsa unei majorități parlamentare, și presiunea extremei drepte.
Remanierea, scrie Le Monde, are loc în contextul în care Macron încearcă să dea un nou impuls celui de-al doilea mandat prezidențial, după un an marcat de crize politice declanșate de contestatele reforme ale sistemului de pensii și ale legilor privind imigrația. Schimbarea vine de asemenea cu doar cinci luni înainte de alegerile pentru Parlamentul European, în care se așteaptă ca euroscepticii să obțină câștiguri importante, într-un moment de nemulțumire publică cauzată de inflație și migrație, printre altele. În Franța, sondajele de opinie arată că partidul lui Macron se află în urma partidului liderei de extremă-dreapta Marine Le Pen, cu aproximativ opt până la zece puncte procentuale, înainte de votul din iunie.
Macron i-a urat noului premier succes, subliniind că poate conta „pe energia și angajamentul” lui pentru a pune în plicare proiectele anunțate. Felicitat de aliații săi politici, Attal a fost însă imediat luat în primire de liderul celei mai importante alianțe din opoziție, stângistul Jean-Luc Melenchon.
„Attal revine la postul de purtător de cuvânt”, a spus acesta, cu aluzie la faptul că noul premier, un apropiat al lui Macron, este fost purtător de cuvânt al guvernului.
Funcția de prim-ministru dispare. Monarhul prezidențial domnește singur cu curtea sa. Vai de poporul ai cărui prinți sunt copii”, a scris Melenchon pe X. O carieră politică fulminantă Cariera politică a lui Gabriel Attal a fost una relativ scurtă, el ajungând de la un obscur consilier din Ministerul Sănătății la a doua funcție în stat în doar zece ani. Este o traiectorie spectaculoasă, chiar și pentru cineva din mediul privilegiat al lui Attal, pentru care fiecare avansare în carieră pare să fi venit remarcabil de ușor, scrie The Guardian.
În primii ani ai președinției lui Emmanuel Macron, Attal a făcut parte dintr-un grup de tineri bine educați, proveniți din medii bogate, aleși pentru a-l consilia și sprijini pe la fel de tânărul lider francez.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult