Acasa InternationalExterne Gaddafi a acceptat planul de pace al ţărilor africane

Gaddafi a acceptat planul de pace al ţărilor africane

scris de Roland Catalin Pena
4 afisari

Muammar Gaddafi a acceptat un plan de încetare imediată a focului pentru a pune capăt conflictului din Libia, a declarat preşedintele sud-african Iacob Zuma aflat la Tripoli, în fruntea unei delegaţii a Uniunii Africane.

Muammar Gaddafi a acceptat planul de pace al tarilor africaneDelegaţia formată din preşedinţii ţărilor africane Uganda, Congo, Mali, Mauritania, împreună cu secretarul general al Uniunii, a obţinut un succes în negocierile cu Gaddafi, succes pus la îndoială de un reprezentant al opoziţiei care este de părere că planul va avea rezultate numai dacă Gaddafi va renunţa la putere. Reprezentanţii Uniunii Africane sunt optimişti: „Am obţinut un angajament convingător din partea fratelui nostru Gaddafi„.

Preşedintele sud-african, Jacob Zuma, a cerut NATO să oprească atacurile aeriene asupra obiectivelor guvernamentale din Libia pentru a da o şansă planului de încetare a focului, informează.

Un purtător de cuvânt al Uniunii Africane a afrimat că drumul către pace depinde de patru puncte-cheie: încetarea tuturor ostilităţilor, acordul oficialilor libieni privind furnizarea de ajutoare umanitare, protejarea străinilor, inclusiv a muncitorilor imigranţi africani, şi adoptarea şi implementarea reformelor politice necesare pentru încheierea crizei.

Un oficial al Uniunii Africane, citat de BBC, a declarat că duminică a fost discutată şi ideea ca liderul libian să-şi dea demisia, dar s-a abţinut de la a da mai multe informaţii.

Grupul urmează să se întâlnească luni la Benghazi şi cu lideri ai rebelilor libieni. Misiunea se anunţă delicată, întrucât şefii rebeliunii au respins orice încetare a focului ce implică menţinerea la putere a lui Gaddafi sau a fiilor săi. În plus, colonelul Gaddafi a ignorat în trecut armistiţiile propuse chiar de el, inclusiv pe cel anunţat după ce Naţiunile Unite au instituit zona de excludere aeriană deasupra Libiei, informează RRA.

Duminică, au continuat confruntările între forţele pro-guvernamentale şi rebeli în oraşul Ajdabyia, un oraş important pentru opoziţia libiană, întrucât este un punct strategic în drumul spre Benghazi. NATO a anunţat că numai duminică a distrus 25 de tancuri ale trupelor fidele colonelului Gaddafi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult