Acasa InternationalExterne Gaddafi anchetat de crime împotriva umanităţii

Gaddafi anchetat de crime împotriva umanităţii

scris de D.P.
2 afisari

Curtea Penală Internaţională (CPI) a anunţat joi deschiderea unei anchete pentru crime împotriva umanităţii în Libia, care-l vizează pe colonelul Muammar Gaddafi, dar şi pe mai mulţi înalţi responsabili libieni.

Muammar Gaddafi

foto: Agerpres

„Dorim să vă anunţăm că, pe 3 martie 2011, Biroul procurorului CPI a decis deschiderea unei anchete pentru crime împotriva umanităţii comise în Libia începând din 15 februarie”, a declarat procurorul CPI, Luis Moreno-Ocampo, într-o conferinţă de presă la Haga, informează Agerpres.

„Am identificat o serie de indivizi care se bucură de o autoritate de facto”, a afirmat Moreno-Ocampo, citându-i pe „Gaddafi, anturajul său apropiat, inclusiv pe fiii” liderului libian.

Procurorul CPI i-a menţionat pe „ministrul de Externe, şeful securităţii regimului, şeful serviciilor de informaţii, şeful securităţii personale a lui Gaddafi, precum şi pe şeful organismului de securitate internă”.

6.000 de morţi

Potrivit Ligii libiene pentru drepturile omului, represiunea întreprinsă de regimul Gaddafi s-a soldat cu 6.000 de morţi, din care 3.000 la Tripoli şi 2.000 la Benghazi, un bilanţ mult mai mare în cel de-al doilea oraş, faţă de 220-250 de morţi, cât avansaseră surse spitaliceşti locale şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii.

800 de mercenari tuaregi

„Aproximativ 800 de etnici tuaregi originari din Mali, Niger, Algeria şi Burkina Faso au fost recrutaţi de Libia pentru a lupta de partea lui Gaddafi”, afirmă o sursă din cadrul serviciilor de securitate din Mali.

„Şi noi avem aceleaşi informaţii”, a confirmat o altă sursă, din serviciile de informaţii nigeriene.

În Mali, un birou discret de recrutare a fost instalat într-un hotel libian din Bamako.

„Cei care acceptă să fie recrutaţi sunt tentaţi de câştigul facil. Sunt mercenari”, a declarat Abdu Salam Ag Assalat, preşedintele Adunării regionale din Kidal.

Oraşul Brega atacat de avioane de război

Un atac aerian a vizat joi oraşul Brega, din estul Libiei, aflat sub controlul opozanţilor, la o zi după confruntări între insurgenţi şi combatanţi loiali regimului, care s-au soldat cu 12 morţi, a anunţat o sursă medicală.

„În urmă cu aproximativ două ore, avioane de război au lansat o bombă în sectorul situat între compania petrolieră şi zona rezidenţială”, a declarat Fattah al-Moghrabi, un oficial de la spitalul din Brega.

Moghrabi a mai afirmat că 12 persoane au fost ucise miercuri, la Brega, în luptele violente dintre insurgenţi şi forţele loiale colonelului Muammar Gaddafi, susţinute de aviaţie şi artileria grea.

Printre cei 12 morţi figurează nouă rebeli şi trei combatanţi pro-Gaddafi, potrivit lui Fattah al-Moghrabi.

„Dintre aceste trei persoane, una avea acte de identitate din Niger şi celelalte erau africani de culoare, fără documente”, a adăugat el.

5 comentarii

Huhu Ciu 03-03-2011 - 20:48

SA NU UITAM: Gaddafi e un evreu dictator-monstruos!!! Dna. Guitta Buaron, evreica din Israel, de origine din Libia, a declarat la un post TV din Israel ca bunica ei era sora cu bunica lui Gaddafi, iar mama lui tot evreica era, deci conform legii evreilor el este EVREU!!!!!

Ho Ciu Tzi 03-03-2011 - 20:51

Se mai si exagereaza, nu prea imi vine sa cred ca Gaddafi este evreu.

Huhu Ciu 03-03-2011 - 22:24

Mai informeaza-te, ESTE EVREU!!!

pensionar 03-03-2011 - 21:50

„Gaddafi anchetat DE crime împotriva umanităţii” – SARACA LIMBA ROMANA !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult