Acasa InternationalExterne Gaddafi, cel mai bizar conducător din lume

Gaddafi, cel mai bizar conducător din lume

scris de A.P.
10 afisari

Personaj teatral, cu un stil de viaţă de deconcertant, Conducătorul revoluţiei libiene este şi un politician abil care a ştiut să se menţină la putere vreme de 42 de ani.Gaddafi excentric

Autoproclamat “Rege al regilor tradiţionali ai Africii”, născut, potrivit mărturiilor sale, într-un cort de beduini în deşertul Sirt, Gaddafi şi-a construit o imagine excentrică. Stilul său de viaţă, costumele sale tradiţionale, felul bizar de a exercita puterea par deseori nepotrivite şi imprevizibile pentru observatorii europeni, dar chiar şi pentru arabi, scrie Le Figaro.

În sahariană kaki, în uniformă militară cu galoane şi pasmanterii de aur, sau în gandoura, roba tradiţională a beduinilor, lui Gaddafi îi place să primească oaspeţii în cort, la Sirt, sau în curtea cazarmei Bab El-Azizia, în buricul capitalei Tripoli.

Cortul îl ia cu el şi în străinătate. Aşa a fost în cazul vizitei sale oficiale în Franţa, în 2007, când şi-a instalat cortul pe peluza hotelului Marigny, nu departe de Palatul Élysée. Episodul a iscat multe critici la vremea respectivă.

În ceea ce priveşte alimentaţia, Gaddafi se hrăneşte frugal, mai ales cu lapte de cămilă.

Garda amazoanelor lui GaddafiÎn afara stilului vestimentar şi alimentar, se ştie că dictatorul apreciază compania feminină. Apare deseori înconjurat de o gardă pretoriană de “amazoane”, femei îmbrăcate în uniforme militare despre care se spune că sunt virgine şi adevărate maşini de ucis. O gardă în declin, se pare, dacă e să ne luăm după o recentă notă diplomatică, redactată de ambasadorul american la Tripoli, Gene A. Cretz şi apărută în Le Monde graţie WikiLeaks. Ambasadorul scrie că din garda de amazoane doar o singură femeie însărcinată cu securitatea figura în delegaţia libiană care l-a însoţit pe Gaddafi la New York în septembrie 2009, în timpul Adunării Generale ONU.

Gaddafi este un personaj coborât parcă de pe scena unui teatru. A ieşit în evidenţă prin gesturi şi vorbe care au amuzat sau şocat lumea, trimiţând afronturi la adresa omologilor arabi sau emiţând păreri personale despre Istorie şi Omenire. În timpul unui summit arab din 1988 a purtat o mănuşă albă în mâna dreaptă. A explicat că a vrut să evite să strângă “nişte mâini pătate de sânge”. La summit-ul următor a stat lângă fostul rege saudit Fahd. Fumând un trabuc gros, se întorcea ostentativ către vecinul său şi îi sufla de fiecare dată fumul în faţă. Mai recent, în Italia, a afirmat că Islamul trebuie să devină religia “întregii Europe” în faţa unei asistenţe formate din 500 de femei recrutate de o agenţie de manechine, toate plătite pentru a-l asculta.

Ambasadorul american trece în revistă posibilele fobii ale “Conducătorului”. Între altele, Gaddafi nu suportă zborurile lungi, mai ales peste mări şi oceane, şi nici să locuiască la etaj. Nu trebuie, totuşi, avertizează diplomatul, să tragem concluzii grăbite. “Este tentant să iei numeroasele sale excentricităţi drept tot atâtea semne de instabilitate, dar Gaddafi este un personaj complex care a reuşit să se menţină la putere patru decenii printr-un echilibru abil între interese şi realism politic”, explică ambasadorul.

Galina, infirmiera blondă a lui Gaddafi

Galina, blonda care nu se dezlipeşte de Gaddafi

El apreciază că Gaddafi se sprijină pe un prim cerc foarte restrâns de apropiaţi, între care fiul său Muatassim şi o infirmieră ucraineancă de 38 de ani, Galina. “Blondă, cu forme voluptoase, îl însoţeşte pe Conducător peste tot”.

3 comentarii

Huhu Ciu 24-02-2011 - 18:50

Ce bine seamana libianul asta, cu Basescu, e bizar ca el!

george 24-02-2011 - 19:15

O fi cum spui,poate de data asta ai dreptate,cu deosebirea ca Basescu sau oricare conducator din occidend nu ar macelari insusi poporul si neamul lui ,cum o face Gaddafi si cainii astia de arabi(orientalisti-Islamisti).

Huhu Ciu 24-02-2011 - 20:01

Fi sigur ca Basescu ar face ca Gadafi, la o adica!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult