Acasa InternationalExterne Gaddafi cere bani şi imunitate ca să plece

Gaddafi cere bani şi imunitate ca să plece

scris de Adrian Pătruscă
3 afisari

Opoziţia respinge orice negociere pentru retragerea onorabilă” a lui Gaddafi. Totuşi, se angajează să nu îl urmărească în justiţie, dacă părăseşte ţara imediat.

Gaddafi cere bani să plece, opoziţia refuzăGaddafi încearcă pentru prima oară să găsească “o soluţie onorabilă de retragere”. Însărcinatul de presă de la cartierul general al opoziţiei, din Benghazi, a confirmat informaţia pentru Al-Jazeera: liderul libian ar fi propus insurgenţilor negocierea plecării sale. Gaddafi ar fi evocat posibilitatea întrunirii unui Congres General al Poporului, organ care ţine loc de parlament, pentru a studia condiţiile retragerii sale. Printre ele, e vorba mai ales de “o importantă sumă de bani”.

Oferta a fost însă imediat respinsă de opoziţie, ca fiind o ofensă la adresa miilor de victime. “Nu avem de gând să negociem cu el. Ştie unde este aeroportul din Tripoli şi tot ce are de făcut este să plece şi să pună capăt băii de sânge”, a afirmat unul dintre reprezentanţii insurgenţilor, citat de Le Figaro.

Preşedintele Consiliului General înfiinţat de insurgenţi pentru a pregăti tranziţia, a precizat că, totuşi, Gaddafi nu va fi urmări în justiţie dacă va părăsi imediat ţara.

Marţi, înainte de prânz, un responsabil al regimului a dezminţit orice negociere cu opoziţia.

Gaddafi este din ce în ce mai izolat. Comunitatea internaţională se străduieşte să găsească o soluţie, între ameninţările cu intervenţia militară şi ajutor dat opoziţiei. De o parte, NATO studiază posibilităţile militare declară Obama. Preşedintele american i-a avertizat pe colaboratorii lui Gaddafi că “vor trebui să dea seamă”  de violenţe.

De partea cealaltă, diplomaţii francezi şi britanici lucrează la un proiect de rezoluţie a Naţiunilor Unite, pentru a stabili o zonă de interdicţie aeriană deasupra Libiei, pentru a împiedica bombardarea insurgenţilor. Această propunere are un sprijin din ce în ce mai mare, inclusiv în lumea arabă. După ce luni monarhiile din Golf şi-au declarat susţinerea, marţi, Organizaţia Conferinţei Islamice s-a declara şi ea favorabilă soluţiei de interdicţie aeriană.

Pe teren, raidurile aeriene au continuat şi marţi. Forţele regimului, angajate într-o puternică contra-ofensivă, în Golful Sirt, şi-au concentrat atacurile asupra portului petrolier Ras Lanuf. Cel puţin patru atacuri aeriene au lovit locuinţele din oraş, aflat sub controlul rebelilor.

4 comentarii

Huhu Ciu 08-03-2011 - 19:14

Gaddafi nu are nevoie nici de bani nici de imunitate daca s-e intoarce acasa in Israel!

Radulescu 08-03-2011 - 22:40

Mare Potz esti!!!!!!

Radulescu 08-03-2011 - 22:41

Mare potz esti…

ParpaAnghe , Onorabila, retragere cu torte si... 11-03-2011 - 01:54

Garzile personale de …korpp! Si la Chavez i-ar surade, after fisch day!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult