Acasa InternationalExterne Gaddafi se întoarce. Poziţiile rebele încep să cadă

Gaddafi se întoarce. Poziţiile rebele încep să cadă

scris de A.P.
1 afisari

Regimul a ameninţat că va curăţa Libia de rebeli şi îi va vâna ca pe nişte şobolani”, “din casă în casă, din gospodărie în gospodărie, dintr-un oraş într-altul”.

Gaddafi recâştigă oraşe importante

Opoziţia se retrage în debandadă din Ras Lanuf. Foto: Daily Mail

Declaraţia vine pe fondul înfrângerii forţelor de opoziţie într-o sângeroasă bătălie pentru oraşul strategic Zawiya şi al retragerii în debandadă din Ras Lanuf, spre periferia portului petrolier, scrie Daily Mail.

Jurnaliştii cărora li s-a permis accesul în Zawiya, la numai 45 de kilometri de Tripoli, descriu locul ca şi când ar fi fost ras de o bombă uriaşă, care a produs distrugerea totală pe o rază de 800 de metri de jur împrejurul pieţei centrale.

Ziariştii vorbesc despre “detaşamente de curăţenie”, loiale lui Gaddafi, ocupate să şteargă orice urmă a bătăliei sângeroase care a durat o săptămână, încărcând epavele diforme ale tancurilor distruse şi arborând pe felinare steagurile verzi ale regimului.

În afara lor, singurii oameni de pe străzi, scrie The Guardian, erau bandele lui Gaddafi, “îmbătate de victorie şi puse pe răzbunare”,  scotocind casă cu casă şi ridicând zeci de suspecţi.

Localnicii vorbesc despre masacre, cu femei şi copii printre victime: “Oamenii sunt arestaţi fără motiv, oameni care nu au ieşit din casele lor întreaga săptămână cât au durat luptele. Nu vă puteţi imagina ce se întâmplă aici”.

Învingătorii din Zawiya îşi expun mândri capturile. Arătând arme luate de la rebeli, un reporter al televiziunii oficiale a spus că sunt luate “de la terorişti, câini şi trădători”.

A urmat apoi ameninţarea cu vânătoarea de rebeli. Reporterul a declarat: “Forţele armate populare au început la al-Zawiya şi vor continua să cureţe întreaga ţară. Forţele armate populare anunţă că fiecare cetăţean trebuie să le raporteze orice şobolan, dacă ştie pe unde se află”.

Zawiya a fost cucerită de fiul lui Gaddafi, Khamis, aflat la conducerea Brigăzii 52, despre care diplomaţii americani spun că ar fi cea mai bine antrenată dintre toate forţele libiene. La Tripoli, alt fiu al “Conducătorului”, Saif al-Islam a promis o nouă ofensivă pentru a recuceri jumătatea de est a ţării. În faţa unei mulţimi de tineri susţinători care îl aclamau, a spus: “Am un singur cuvânt să le spun fraţilor şi surorilor noastre din răsărit: Venim!”

Odată cu căderea Zawiya, întreg vestul Libiei se află acum sub controlul lui Gaddafi. Regimul pare să prindă puteri în vreme ce forţează ofensiva spre est.

Gaddafi recâştigă poziţiile pierdute

Un rebel trage cu aruncătorul de rachete pe fundalul unui incendiu la instalaţiile petroliere din Ras Lanuf. Foto Daily Mail

Patru batalioane ale lui Gaddafi au lansat joi un atac violent asupra rebelilor, în cea mai puternică de până acum tentativă de a recuceri instalaţiile petroliere de la Ras Lanuf, în centrul Libiei.

Forţele de opoziţie, inclusiv un commando al trupelor speciale – Batalionul Saiqa 36 – care a defectat din armata regimului, au continuat să se lupte până la căderea întunericului.

Seara, trupele regimului au năvălit în zona rezidenţială din Ras Lanuf, forţând rebelii să se retragă, a declarat Ibrahim Said, director adjunct al principalului spital din Ajdabiya, un oraş învecinat, unde au fost duşi rebelii răniţi.

Opoziţia a trebuit să facă faţă atât atacurilor terestre cât şi celor de pe mare: “Patru vase, fiecare cu 40-50 de puşcaşi, au acostat. Ne luptăm chiar acum cu ei”, a declarat purtătorul de cuvânt Mohammed al-Mughrabi.

Asaltul teribil al forţelor regimului a semănat panică în tabăra rebelilor. Sute de luptători ai opoziţiei au fugit în maşini şi camionete cu mitraliere grele. Rebelii şi-au aşezat tabăra în mijlocul instalaţiilor petroliere, la 16 kilometri de zona rezidenţială.

Au fosr raportate lovituri aeriene şi asupra oraşelor Breqa şi Uqailah.

Capturarea Ras Lanuf în urmă cu o săptămână a constituit o victorie majoră pentru opoziţie. Aceasta înaintase de-a lungul coastei mediteraneene mult spre vest, către Tripoli. După cucerirea Ras Lanuf, a doua zi rebelii ajunseseră şi mai departe, la periferiile Sirt, oraşul natal al lui Gaddafi. Aici au fost însă întâmpinaţi de puternice forţe care i-au împins înapoi spre Ras Lanuf, în ciuda încercărilor disperate ale opoziţiei de a întări frontul.

Victoriile în serie ale lui Gaddafi vin pe fondul unei nervozităţi tot mai mari a Occidentului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult