Acasa InternationalExterne Garda Maghiara: “Tinutul Secuiesc nu e Romania!”

Garda Maghiara: “Tinutul Secuiesc nu e Romania!”

scris de Ziua Veche
9 afisari

Noua lozinca a Garzii Maghiare din Romania este promovata printr-o campanie agresiva care are ca scop afisarea ei in cat mai multe spatii publice. Asociatiile care promoveaza sloganul „Tinutul Secuiesc nu e Romania!” –  “Plutonul Secuiesc din Batalionul Wass Albert al Garzii Maghiare” si “Miscarea Tinerilor din cele 64 de Comitatete” (HVIM) – cer membrilor sai sa il afiseze peste tot pe unde este posibil. In acelasi timp, pe forumurile acestor organizatii a aparut un juramant cu un puternic caracter fundamentalist, pe care toti membrii si viitorii membri trebuie sa-l depuna.

In luna martie 2009, Csibi Barna, unul din liderii Plutonului Secuiesc din Batalionul Wass Albert al Garzii Maghiare, din Miercurea – Ciuc, a incercat sa inregistreze la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) sigla “Tinutul Secuiesc” (Szekelyfold), scrisa atat in limba maghiara, dar si cu caractere runice. Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci a respins insa cererea lui Csibi Barna, deoarece, printre altele, aceasta incalca prevederile Constitutiei Romaniei. Cu toate acestea, liderul Garzii Maghiare – Batalionul Wass Albert a postat pe blogul sau mai multe fotografii cu mesajul de mai sus, vopsit pe zidurile unei cladiri dezafectate si pe un panou publicitar din Miercurea – Ciuc. Mai mult, unul din site-urile extremistilor din Ungaria, kuruc.info, a anuntat ca va premia fotografiile sau fisierele video in care acest mesaj apare postat cat mai inedit si cu un impact vizual cat mai mare, fiind aceptate si fotografii cu mesaje de genul “Voivodina nu e Serbia”. Aceasta campanie este similara cu cea desfasurata in Tirolul de Sud (Italia), inainte ca regiunea sa obtina statutul de autonomie. Tot anul trecut, in cadrul taberei “Insula Maghiara” (Magyar Sziget), organizata in fiecare an de Miscarea Tinerilor din cele 64 de Comitate din Ungaria, intr-o localitate aflata la aproximativ 50 de kilometri de Budapesta, au fost comercializate tricouri si autocolante cu mesajul “Tinutul Secuiesc nu e Romania!”. Campania a fost sustinuta si de Szegedi Csanad, europarlamentar maghiar din parteapartidului extremist Jobbik, care in luna octombrie 2009 a efectuat o vizita in Harghita, unde s-a intalnit cu membrii Plutonului Secuiesc din Batalionul Wass Albert al Garzii Maghiare, de la care a primit tricouri cu acelasi mesaj.

 

Juramantul HVIM

Recent, pe frumurile organizatiilor extremiste din Romania a inceput sa circule juramantul pe care simpatizantii gruparilor trebuie sa-l depuna pentru a fi acceptati, acesta avand un puternic caracter fundamentalist si insistand pe ideea de supunere oarba. Astfel, viitorii membri trebuie sa jure ca vor apara “supusii Sfintei Coroane din Bazinul Carpatic (…) si patria, chiar cu pretul vietii”, vor accepta “recomandarile celor mai inalti lideri ai miscarii”, fara a se abate de la drumul pe care au fost initiati. In acelasi timp, aspirantii trebuie sa se supuna ordinelor superiorilor, trebuie sa respecte regulile scrise si nescrise ale miscarii, iar pe “tradatori, necredinciosi si dusmani ii voi urmarii in razboi pana cand ii voi pustii, pana cand vor primi pedeapsa pe care o merita”. Coincidenta sau nu, pe fondul campaniei amintite mai sus si a acestui juramant, in luna ianuarie a.c., presa locala din judetul Covasna a semanlat cazul a doi tineri, Ferenczi Lehel si Pal Hunor, prinsi in flagrant de o patrula a jandarmeriei in timp ce scriau pe un panou publicitar din Sfantu Gheorghe mesajul “Tinutul Secuiesc nu e Romania”, cu ajutorul unui spary cu vopsea. Asupra lui Ferenczi Lehel, a fost gasit un baston telescopic si un briceag. Mai interesant este insa faptul ca ambii tineri sunt membrii ai Miscarii Tinerilor din cele 64 de Comitate, Ferenczi Lehel fiind chiar presedintele HVIM Sfantu Gheorghe. Astfel, actiunea tinerilor poate fi pusa pe seama intensificarii demersurilor de acest gen a extremistilor din Romania si a cresterii gradului de indoctrinare de catre conducerea ungara a HVIM, asa cum arata juramantul.

0 comentariu

cercetas 28-03-2010 - 14:58

sa nu ne mai ala-bala-portocala atat!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult