Acasa InternationalExterne Gazprom confirmă că a oprit gazul pentru Olanda

Gazprom confirmă că a oprit gazul pentru Olanda

scris de Misu Andrei
47 Afisari

Compania rusă Gazprom a confirmat marți că „a oprit complet livrările de gaz către GasTerra BV (Olanda) din cauza neplatei în ruble”, informează CNN.

Gazprom a declarat că nu a primit plata în ruble pentru livrările de gaz până la sfârșitul zilei lucrătoare de luni.

Pe 30 mai, GasTerra a declarat că se așteaptă ca livrările să înceteze după ce a refuzat să plătească în ruble. GasTerra a precizat că va cumpăra gaz din alte surse pentru a acoperi pierderea.

Oprirea livrărilor Gazprom înseamnă că aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz contractat nu vor mai fi livrați, în condițiile în care contractul semnat cu rușii, care nu prevedea plata în ruble, se încheie în 1 octombrie 2022.

Ministerul Economiei și Climei de la Amsterdam și-a exprimat susținerea față de decizia Gasterra într-un mesaj pe Twitter. Conform autorităților olandeze, oprirea gazului rusesc nu va avea consecințe în ce privește rezervele fizice de gaz naturale livrate spre locuințele olandezilor și nu va afecta nici companiile din această țară.

Țările de Jos consumă aproximativ 40 miliarde de metri cubi de gaz natural, dintre care aproximativ 5 miliarde veneau din Rusia.

Anterior, Polonia și Bulgaria au fost decuplate de la gaz, ca urmare a refuzului de a plăti în ruble.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult