Acasa InternationalExterne Gazprom reface URSS

Gazprom reface URSS

scris de Ziua Veche
1 afisari

Presedintele Belarusului, Alexandr Lukasenko –ultimul dintre liderii postsovietici care rezista avansurilor energetice ale Moscovei – este dispus sa cedeze Gazprom cotrolul asupra Beltransgaz, operatorul care transporta gaz spre Europa, in schimbul micsorarii pretului la gaze. “Nu sunt impotriva, daca rusii vor spune ca ne vor furniza gaz la pretul pietei interne ruse in schimbul unui pachet de control la Beltransgaz. Daca totul se face in conditii echitabile, ei pot prelua controlul”, a spus joi seara presedintele belarus Lukasenko, potrivit RIA Novosti.

In prezent, Gazprom detine 50% din compania Beltransgaz, printr-un contract semnat pe patru ani, valabil pana in 2011, cand Belarus va trebui sa plateasca pretul intreg pentru gaz- pretul mediu european, scazand taxele de tranzit si export. Belarus plateste 150 de dolari pentru 1000 de metri cubi de gaz rusesc, iar pretul din contract este de 169 de dolati pentru mia de metri cubi, astfel incat Belarus s-a indatorat la Gazprom pana la 1 mai 2010, cu 192 milioane de dolari.

De asemenea, presedintele belarus a declarat ca este dispus sa vanda actiunile rafinariilor de petrol, ca sa cumpere petrolul fara taxe. In prezent, Belarus cumpara petrolul achitand integral taxa, cu exceptia a 6,3 milioane de tone de petrol rus importat in Belarus, care sunt scutite de taxe. Presedintele a precizat ca nu va ceda gratuit actiunile, cum si-ar dori rusii, ci le va vinde.

La inceputul lunii mai se discuta despre unirea Gazprom cu Naftogaz, insa deputatul ucrainean Serghei Pasinski, a declarat ca guvernul tarii doreste „o unificare pe picior de egalitate, sau, si mai bine, de 60 la 40 in favoarea Ucrainei si conducere totala a noii companii”. El a adaugat ca acest lucru va fi posibil daca Gazprom va aduce in intreprinderea mixta o parte din zacamintele sale, conform Kommersant.  De asemenea, compania rusa Gazprom a dat in judecata Moldovagaz, pentru a recupera datoria de 280 de milioane de dolari.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult