Acasa InternationalExterne Generalul McChrystal, chemat la Washington pentru explica de ce a criticat administratia Obama

Generalul McChrystal, chemat la Washington pentru explica de ce a criticat administratia Obama

scris de Ziua Veche
19 afisari

.Comandantul trupelor americane din Afganistan, generalul Stanley McChrystal, a fost chemat marti la Washington pentru a da explicatii in legatura cu afirmatiile facute intr-un interviu acordat revistei The Rolling Stone, care ar urma sa fie publicat vineri, informeaza ABC News.

Anterior, McChrystal si-a cerut scuze public pentru faptul ca, in respectivul interviu, l-a criticat pe presedintele Barack Obama, care l-a “dezamagit”, a facut glume pe seama vicepresedintelui Joe Biden si a afirmat ca s-a simtit “tradat” de amabasadorul Statelor Unite din Kabul, Karl Eikenberry. “Imi cer scuze pentru acest articol (…) A fost o greseala care nu se va mai repeta si care dovedeste o proasta judecata (…) In intreaga mea cariera m-am bazat pe principiul onoarei si integritatii profesionale. Ceea ce am declarat in respectivul articol este departe de aceste standarde (…) Am un respect enorm pentru presedintele Obama si echipa acestuia de securitate nationala, pentru liderii civili si pentru fortele implicate in acest razboi”, a precizat generalul.

Potrivit BBC, principala tinta a lui McChrystal – care s-a opus initiativei de retragere a trupelor incepand cu luna iulie 2011 – este ambasadorul Eikenberry, despre care acesta afirma ca a folosit in cadrul unei dezbateri de la Casa Alba un memoriu intern ce pune la indoiala necesitatea suplimentarii trupelor din Afganistan, pentru a se proteja de eventualele critici. In acelasi interviu, un consilier al generalului vorbeste de o intalnire dintre McChrystal si liderul de la Casa Alba, sustinand ca, “in mod evident, Obama nu stia nimic despre el, cine era… nu parea destul de implicat. Seful a fost destul de dezamagit”.

Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al NATO, James Appathurai, care a calificat articolul drept “nefericit”, a precizat intr-un comunicat ca “secretarul general, Anders Fogh Rasmussen, are incredere deplina in generalul McChrystal ca si comandant al NATO si in strategia acestuia”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult