Acasa InternationalExterne Geneva II: Conversație telefonicǎ Rohani – Putin despre neparticiparea Iranului

Geneva II: Conversație telefonicǎ Rohani – Putin despre neparticiparea Iranului

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat joi, 9 ianuarie, că reuniunea Geneva II pe tema Siriei va fi un eşec dacă Iranul, principalul aliat regional al regimului de la Damasc, nu participǎ.

Geneva II: Conversație telefonicǎ Rohani – Putin despre neparticiparea Iranului (foto:en.alalam.ir)

SUA şi Rusia, aflate la originea conferinţei Geneva II care se va deschide la 22 ianuarie, în Elveţia, urmează să discute luni pe tema unei eventuale participări a Iranului, refuzată de Washington. „O reuniune transregională la care actorii influenţi nu participă nu va fi în măsură să conducă la soluţionarea crizei siriene„, a declarat Rohani în cursul unei conversaţii telefonice cu preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit agenţiei Isna. „Din acest motiv conferinţa Geneva II a eşuat chiar de la început”, a adăugat el, catalogând iniţiativa ruso-americană drept un „spectacol de negociere”.

Aproximativ 30 de participanţi au fost invitaţi la conferinţa de pace Geneva II, amânată deja în repetate rânduri şi menită să reunească la aceeaşi masă reprezentanţi ai regimului şi opoziţiei siriene pentru a pune capăt conflictului din Siria, conform mediafax. Însă Iranul, un susţinător activ al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, nu se află pe listă. Secretarul general al ONU doreşte să invite Teheranul, la fel ca şi Rusia, principalul aliat al Damascului. SUA au propus pentru moment un rol de subaltern, respins de Iran luni.

Potrivit agenţiei Isna, Putin a reafirmat în cursul discuţiei telefonice sprijinul Moscovei şi şi-a exprima speranţa că îi va convinge pe „aliaţi (…) că Iranul, în calitate de actor-cheie, trebuie să fie prezent la negocieri”. Iranul a menționat că sprijină găsirea unei soluţii politice pentru conflictul care s-a soldat, potrivit unui ONG sirian, cu peste 130.000 de morţi în aproape trei ani. Însă Teheranul este criticat pentru că oferă sprijin militar şi financiar Damascului.

5 comentarii

BULA 10-01-2014 - 08:54

Propun sa se mute razboiul „sfant” in SUA, sa se bata negrii cu fetele palide, mormonii cu adventistii, latino-americanii cu asiaticii de acolo, drogatii cu kuristii si lesbienele. Ca n-ar fi rau sa vedem la programul de stiri niste intamplari vesele.

tomi 11-01-2014 - 03:03

ma soolica da intimplari mai vesele nu ai in cap? Ce- ai zice sa te joci cu ungurii de-a pac-pac?

tomi 11-01-2014 - 03:08

Vad ca ti-e greu sa-ti bagi in cap mentalitatea arabilor, nu exista in ei suflet, a trai in muilt singe, a omorii, a face masacre, atita pot si asta le place. Cind veti pricepe mentalitatea araba veti intelege si faptul ca noi facem zid in fata barbariei arabe, daca nu era Israelul, demult nu v-ati mai ruga la Hristos ci lu allah.

Ad 11-01-2014 - 11:29

Daca nu era Vlad Tepes si Stefan cel Mare cu siguranta toata Germania ar fi ajuns un califat si nu mai aveai holocaust si nici Israel. Deci pana la urma voi evreii ar trebui sa-l declarati pe Vlad Tetes erou national.

omida 11-01-2014 - 12:30

si pe tine cretin……

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult