Acasa InternationalExterne Geneva II: Iranul invitat. Coaliția sirianǎ nemulțumitǎ

Geneva II: Iranul invitat. Coaliția sirianǎ nemulțumitǎ

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a anunțat cǎIranul va participa la Conferinţa de pace Geneva II privind Siria, începând de miercuri, 22 ianuarie.

Geneva II: Iranul invitat. Coaliția sirianǎ nemulțumitǎ (foto:rojhelat.info)

Iranul s-a angajat să joace „un rol pozitiv şi constructiv” cu scopul de a pune capăt conflictului sirian, care s-a soldat cu peste 130.000 de morţi în aproape trei ani, a anunţat Ban Ki-moon. Secretarul general al ONU a lansat această invitaţie la finalul unor discuţii intense cu şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif, care a acceptat să fie prezent la Geneva. Această invitaţie arată că toate părţile-cheie legate de conflict vor fi prezente la Montreux, în Elveţia, la deschiderea conferinţei, lansate la inţiativa Statelor Unite şi Rusiei, cu scopul de a găsi o soluţie politică la conflict.

Negocieri între Guvernul preşedintelui Bashar al-Assad şi opoziţie urmează să înceapă vineri la Geneva. „Ministrul Zarif şi cu mine convenim că scopul negocierilor este crearea, prin consimţământ reciproc, a unui Guvern de tranziţie care să dispună de putere executivă deplină”, a spus Ban Ki-moon. „Pe această bază s-a angajat domnul Zarif ca Iranul să joace un rol pozitiv şi constructiv la Montreux”, a adăugat el.

Ban Ki-Moon a precizat că alte ţări invitate sunt Australia, Bahrain, Belgia, Coreea de Sud, Grecia, Luxemburg, Mexic, Olanda şi Vaticanul. Prezenţa acestor ţări va fi „o manifestare importantă şi utilă de solidaritate înaintea activităţii dificile pe care delegaţiile Guvernului sirian şi opoziţiei este necesar să o întreprindă”, a apreciat el.

Pe de altǎ parte, coaliţia siriană ameninţă că nu va merge la Geneva dacă va fi prezent Iranul Coaliţia Naţională Siriană (opoziţia) a anunţat în noaptea de duminică spre luni,. într-un mesaj postat pe Twitter, că îşi va retrage participarea la Geneva II, dacă secretarul general al ONU Ban Ki-moon nu-şi retrage invitaţia adresată Iranului.

Iranul, principalul aliat regional al Damascului, s-a angajat să joace „un rol pozitiv” cu scopul de a pune capăt conflictului sirian, a precizat Ban Ki-moon. În cazul în care totul se va desfăşura aşa cum s-a prevăzut, toate ţările-cheie legate de conflict urmează să fie prezente miercuri la Montreux, în Elveţia, la deschiderea conferinţei. În plus, negocierile între Guvernul preşedintelui Bashar al-Assad şi opoziţie, care a acceptat sâmbătă, la Istanbul, să participe, după săptămâni de amânări şi presiuni occidentale şi arabe, urmează să înceapă vineri, la Geneva.

Obiectivele celor două tabere par, totuşi, ireconciliabile, opoziţia insistând că singurul său scop este să se debaraseze de al-Assad. Cele două părţi vor veni cu obiective diametral opuse la această întâlnire diplomatică, lansată la iniţiativa Statelor Unite şi Rusiei, în vederea găsirii unei soluţii politice la acest conflict armat care s-a soldat cu peste 130.000 de morţi în aproape trei ani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult